– Målet med våra åtgärder är att all personal ska känna sig trygg på sitt jobb, säger Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Ledningen besökte alla förskolor i Skäggetorp och kom fram till att personalen kände störst oro för att ta sig till och från jobbet, för mörka områden och för individer som uppehåller sig på förskolegårdar, enligt avdelningschef för förskola, Helén Petersson.
– Därför har vi begärt att belysningen ska förbättras. Vi har också ordnat stöd från väktare vid öppning och stängning av förskolorna. Varje förskola ska också vara dubbelbemannad vid öppning och stängning, säger Petersson.
Ska dubbelbemanning ordnas med hjälp av extra personal eller inom den befintliga personalen?
– Det ska lösas med befintlig personal. Det ska kännas tryggt på arbetsplatsen och vi vill ha personal som känner varandra, inte att några nya okända inhoppare kommer istället.
Efter 1 januari trädde en ny förskoleorganisation i kraft i Linköping som innebär att nästan varje avdelning har en personal färre. Innebär det att färre anställda nu täcker för fler timmar?
– Ja, men de jobbar inte längre. Förskolepersonal byter sitt schema var 8:e vecka och de är vana vid att verksamheten styr deras schema.
Personalen önskade sig också löpande information om aktuell lägesbild i Skäggetorp, och det utlovar Niklas Johansson, kommunens säkerhetsstrateg.
– Vi kommer att vara med på personalmöten på förskolorna och rapportera om läget. Det finns ingen hotbild mot kommunala verksamheter och faktum är att vardagsbrottslighet och skadegörelse har minskat i Skäggetorp. Det är inte mer farligt att röra sig i Skäggetorp än i något annat område, säger Niklas Johansson.
Det som har eskalerat är konflikter mellan kriminella gäng, enligt Johansson, men risken för att tredje person ska utsättas för våld är låg. Förvaltningen har också anställt två säkerhetssamordnare, den ena började 1 februari och den andra börjar i mitten av mars.
Städning av förskolegårdarna har också varit en aktuell fråga, särskilt efter att personal på en förskola reagerat efter upphittade farliga föremål som de kände sig tvungna att ta hand om. Inom kort ska alla förskolegårdar städas varje dag, på morgonen mellan 7 och 9. Personalen och barnen ska komma ut först efter att städningen är klar.
Linda Østergaard är rektor för förskolorna i Skäggetorp och en av dem i ledningen som har kritiserats. I åtgärderna ingår också att hela ledningsgruppen ska få utbildning i krishantering.
Hur mår din personal? Har ni pratat om åtgärderna?
– De mår olika. Det handlar om 140 olika individer och de känner olika. Vi har pratat och jag kan säga att personalen generellt vet om åtgärderna. Jag tror att de flesta upplever att vi har lyssnat på dem, säger Østergaard.
Det står att ledningen har uppdaterat förskolornas krisplan och att personalen har gått igenom den. Har ni avsatt tid för det?
– Ja, det gjorde vi på en studiedag.
Om en förskola skulle beskjutas igen skulle du hantera det annorlunda?
– Självklart reflekterar jag över saker som har hänt. Alla blir bättre när samma sak händer nästa gång. Det är viktigt att ha dialog med personal och biträdande rektorer som är på plats.
Åtgärderna ska följas upp och utvärderas. Än så länge gäller de till sommaren.