Det går bra för Linköping

Tio miljarder kronor vill regeringen investera "i välfärden", det betyder ungefär 80 miljoner kronor till Linköping – pengar till omsorg, förskola och skola.

Linköpingspresentation. Helena Balthammar, kommunfullmäktiges ordförande (S), lyssnade när riksdagsledamöterna Eva Lindh ooch Johan Löfstrand berättade om regeringens budgetförslag.

Linköpingspresentation. Helena Balthammar, kommunfullmäktiges ordförande (S), lyssnade när riksdagsledamöterna Eva Lindh ooch Johan Löfstrand berättade om regeringens budgetförslag.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2016-09-20 16:11

– Det kan bli fler händer i omsorgen, säger Helena Balthammar (S), fullmäktiges ordförande som konstaterar att det går redan väldigt bra för Linköping.

– Nu kan ambitionerna höjas.

Tio miljarder kronor, det är ungefär 1 000 kronor per medborgare. Fler anställda i äldreomsorgen och insatser för människor som står långt från arbetsmarknaden är tänkbara satsningar.

– Vi har en mycket låg arbetslöshet i Linköping, säger Helena Balthammar, men det finns en matchningsproblematik som är större än på andra håll. Många arbetsgivare har svårt att hitta kvalificerad arbetskraft.

När riksdagsledamöterna Eva Lindh (S) och Johan Löfstrand (S) presenterade regeringens budget i Linköping tryckte de särskilt på den exceptionellt höga tillväxten förra året, något lägre i år och ännu lite lägre nästa år – men fortfarande hög jämfört med omvärlden.

– Det går bra för Sverige, säger Johan Löfstrand. Därför är det befogat att tillåta underskott något år till, vi kommer att vara i balans inom mandatperioden i alla fall.

– Annars skulle vi tvinga avstå från viktiga satsningar, säger Eva Lindh. Vi vill inte knapra på välfärden.

Utmaningar som särskilt rör Linköping handlar om bostadsbrist och klyftor mellan stadsdelarna.

– De har tillåtits växa de senaste tio åren, säger Eva Lindh, och det leder till oro.

Invandring och integration har inneburit stora påfrestningar på samhället och ekonomin de senaste åren, påpekar Johan Löfstrand.

– Nu ser vi en bättre trend, säger han, eftersom flyktingmottagandet har minskat. Dessutom ska ersättningssystemet för mottagandet av ensamkommande barn och unga förändras. Det finns privata aktörer i dag som tjänar stora pengar på dagens system, och så vill vi inte ha det.

Många av inslagen i regeringens budget är kända redan i förväg, till exempel storsatsningen på klimat och miljö.

– Den största satsningen i Sveriges historia, säger Johan Löfstrand, men det är också nödvändigt. 2016 var ett av de varmaste åren som har uppmätts.

Pengar satsas på hållbara stadsmiljöer och kollektivtrafik.

– 26 kommuner har sökt detta stöd, vi hoppas att Linköping ska ta del av det också, säger Eva Lindh.

Bland infrastrukturinvesteringarna i årets budget finns inte Ostlänken nämnd.

– Nej, det finns inte specificerade pengar här till just den, säger Johan Löfstrand, men det kommer en proposition senare i höst, där Ostlänken finns med.

Så påverkas din plånbok

Inkomstskatten höjs upp till 100 kronor i månaden genom att inkomstgränsen för när den enskilde börjar betala statlig skatt inte höjs.

Garantiersättning i sjuk- och aktivitetsgarantin höjs med 187 kronor i månaden.

Fler får rätt till bostadsbidrag.

Höjt flerbarnstillägg för tredje barnet med 126 kronor per månad.

Tandvårdsbidraget för personer 65–74 år höjs från 150 till 300 kronor om året.

Resor till och från jobbet blir avdragsgilla om de överstiger 11 000 kronor, en höjning från 10 000 kronor.

Momsen halveras på lättare reparationstjänster, som att få cykeln lagad.

Rut utvidgas till att även gälla reparation av vitvaror i hemmet.

Höjda alkoholskatter.

Jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen slopas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!