”Det gäller att vara bra på allt”

Erland, 69, fick förbättrad motorik. Sebbe, 18, kom ut ur sitt skal. Och Patrik, 27, blev elitidrottare. Alla tränar de den växande sporten crossfit. Trots olika förut­sättningar kan alla tre träna på samma pass.

MJÖLBY 20140526
Rep crossfit till Paus.
Bild Jeppe Gustafsson

MJÖLBY 20140526 Rep crossfit till Paus. Bild Jeppe Gustafsson

Foto: Jeppe Gustafsson

LINKÖPING.2014-08-02 09:07

Träningslokalen kallas för box. Där inne väntar knappt tio personer på att ­kvällens träningspass på Crossfit ­Mjölby ska dra igång under ledning av ­tränaren Elaine Muhrman. Eller coachen, som man säger på crossfit-språk – alla ­termer är nämligen på engelska.

En matta med lite svikt i täcker ­golvet och längs väggarna finns kettlebells, skivstänger och en ställning med ­ringar och rep för olika träningsmoment. T-shirts med tryck från andra crossfitsammanslutningar i både Sverige och andra länder, sitter upphängda på ­väggarna. Och – lite mer oväntat – här finns en kaffehörna. Crossfit må ­handla om tuff träning, men alla vi ­träffar ­pratar sig varma om ”communityn”, den gemenskap som uppstår mellan de som tränar och som gör att många börjar umgås även privat. En del ­hänger kvar efter passet och snackar och ibland bjuds medlemmarna in till workshops och grillkvällar.

För Sebbe Glifberg är gemenskapen det viktigaste.

– Alla hälsar på en när man kommer hit, säger han.

Han började träna crossfit i september förra året. Hans bästa ­kompis ­mamma är delägare och hans syster med make tränar här. I början var det jobbigt men efterhand har det gått ­bättre. Nu tränar han två till fyra pass i veckan.

– Det har hjälp mig komma ut ur mitt skal lite. Förut var jag bara ­hemma och satt framför datorn. Jag var väldigt ­deprimerad. Jag har problem med ­ångest och när det är mycket folk omkring mig. Jag har en diagnos för det.

– Men när jag kom hit blev jag glad. Det har hjälpt mig jättemycket att bara gå ut. Förut var det flera år sen jag ­träffade någon kompis. Nu gör jag det oftare.

För Sebbe, liksom för alla som inte är atleter, gäller att övningarna ­anpassas efter ens personliga ­förutsättningar. Det kallas för skalning. På samma ­träningspass kan tio deltagare göra ungefär samma övning men med olika vikter och olika många repetitioner. Stor betydelse läggs vid tekniken.

– Vi är tekniknördar, kan man säga, ­berättar Magnus Andersson som är en av coacherna. Hellre teknik än tyngd. Ska du göra knäböj ska du göra det på exakt rätt sätt. Ska du göra marklyft så finns det ett sätt att göra det utan att skada sig. Och du behöver göra 10 000 lyft för att det ska sätta sig.

Det finns en skaderisk och sporten har fått en del kritik just på grund av det. Magnus menar att det finns ­skador inom all sport, men att det förstås kan finnas boxar där man är mindre noga med tekniken. Sporten är ung och ­sprider sig just nu snabbt.

– Men lyssnar man på våra utbildade coacher så är risken att skada sig minimal. Sen kan det bli så att man dras med i sina snabba framsteg och tycker att det är så kul att man till exempel glömmer att lägga in vilodagar.

Kärnan i crossfit är funktionella ­övningar, ständig variation och hög ­intensitet.

– Hög intensitet förknippar många med hög puls, men det är inte samma sak, säger Magnus. För om jag går omkring och skrämmer dig hela dagarna så blir du inte bättre tränad. Du får hög puls, men det här handlar om kraft­uttaget ur kroppen.

Med funktionella rörelser menar man övningar som ger träning för det man faktiskt gör i vardagen. Såsom att resa sig från en stol eller lyfta något från ­marken.

Crossfit grundades av amerikanen och ex-gymnasten Greg Glassman. ­Metoden blandar styrkelyft, ­gymnastik och sprint för att ge så allsidig träning som möjligt. Träningen har länge ­varit populär inom polisen, militären och räddningstjänsten eftersom den ­riktar in sig mer på fysisk prestation än på attfå en snygg kropp. Men nu växer den bland vanligt folk också. I Mjölby startade verksamheten för snart två år sen och har nu drygt 100 medlemmar. I september tar de över resten av huset de håller till i och får 500 kvadratmeter att träna på.

Erland Jakobsson har tränat i nästan två år, alltså sedan starten i Mjölby.

– Det är ju vi lite äldre som har störst nytta av det här, tycker jag. Det är en del som säger att när man blir äldre ­behöver man ha balans och ­explosivitet. Och det kör man mycket med i cross­fiten. Det gäller ju att komma upp från soffan och grabba tag i rollatorn!

Erland började träna spinning för åtta år sen för att komma till rätta med högt blodtryck. Efter några månader fanns inte längre skäl att skriva ut blodtryckssänkande medicin. Han är väl medveten om träningens goda effekter på både ­fysik och kognitiv förmåga.

– Jag hade en hjärntumör för 17 år sen. Den var liten och godartad men satt illa och det blev komplikationer. Jag har ­alltid varit klumpig och blev ­mycket sämre efter det där. Men banne mig om jag inte tycker att jag blivit lite bättre nu när jag håller på med crossfit, nu efter 17 år. På något sätt kan det reparera om man gör de rätta rörelserna.

Coacherna håller koll så att deltagarna gör rätt. Av den anledningen kan man inte vara fler än tio personer på ett ­träningspass.

– ”Ut med knäna Erland!” kör de med. De får tjata. Jag är ju lantbrukare och har suttit i traktor och har inte den ­rätta hållningen. Jag gör inga stora framsteg, men jag mår bra efteråt.

Träningspassen består av uppvärmning, teknik- och styrkepass och sist men inte minst WOD:en, som står för ”workout of the day” – dagens träningspass. WOD:en består just idag av ett ­antal rundor löpning, gång med ­vikter och hopp upp på en trälåda. Tränaren skriver upp dagens pass på en tavla, så att alla kan se vad de förväntas göra. ­Träningspasset ser aldrig likadant ut. För att man ändå ska kunna mäta sina framsteg finns ”benchmarks”, en slags måttstock, med bestämda övningar som man kan återkomma till.

Patrik Karlsson, 27, tränar fem gånger i veckan. Det kan bli uppåt tre timmar i taget med uppvärmning, teknik, WOD och mobilitet. När vi ses håller han på att förebereda sig för Gothenburg ­Throwdown i mitten av juni.

Att tävla i crossfit handlar om att vara beredd på i princip vad som helst.

– Det gäller att vara bra på allt ­eftersom man inte kan veta vad man ska göra i tävlingen. Pullups, ­armhävningar och olympiska lyft är ­återkommande inom sporten, men vad som helst kan komma. Normalt får man veta det en vecka före tävling, men i Göteborg ­släpper de inte grenarna förrän ­samma dag klockan 7.

Det är alltså ingen idé att vara ­extra bra på till exempel tyngd­lyftning. ­Risken finns att den grenen inte ­kommer med i tävlingen. Det gäller att inte bli för ­specialiserad. Målet är att bli så väl­tränad som möjligt. Det ­kräver sina träningspass.

– Men så följer jag inget på tv heller, skrattar Patrik. De som är i boxen blir ens sociala fritid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!