De kostar i genomsnitt 64 kronor och 9 öre och placerar Linköping på en andra plats bland de 20 städer vars priser har sammanställts av företaget Onlinepizza Norden.
– Uppgifterna kommer från pizzeriornas menyer. Dessutom har vi kompletterat uppgifterna med rundringningar till pizzerior, förklarar Anders Signell som är företagets vd.
Uppgifterna har sammanställts i "Svenska Pizzarapporten 2012". Dyrast är pizzan i Stockholm med ett snittpris på drygt 70 kronor och billigast i Malmö för 55 kronor och 32 öre. Norrköping kommer på plats åtta med sina 60,75 kronor.
Kvalitet kostarMeir "Mejer" Vaknin har sålt pizzor sedan 1981 i Ekholmen. Han driver sedan många år tillbaka Mozarella i centrum utan att vara knuten till Onlinepizza Norden. Hans syn på prisbilden skiljer sig från genomsnittets 64 kronor:
– Våra produkter är dyra eftersom vi arbetar med kvalitet i valet av råvaror, dukade bord, levande blommor och satsar på att erbjuda kunden det där lilla extra som man inte får på nätet.
Vad är det som kostar lite extra?
– Att baka pizzadegen med fyra sädesslag, att använda äkta parmaskinka och riktig buffelmozarella, säger Vaknin som konstaterar att han nyligen "köpte en rejäl bit parmesanost för 600 euro".
InternetkrogarTyskägda Onlinepizza Norden är en rikstäckande nätportal varifrån man kan beställa mat och dryck. Drygt tusen restauranger med olika inriktningar i 160 städer är anslutna till nätverket.
Sänkt restaurangmoms har inte slagit igenom på landets pizzerior.
– Nej så har det inte blivit vilket vi hade hoppats på. När vi frågat varför har vi fått förklaringar om att man återinvesterat i bättre kvalitet och service och mer personal, konstaterar Anders Signell.
Vad kostar råvarorna i en "normalpizza"?– Det vet vi inte och vet därför inte vad de har för marginaler. Men vi vet att det ofta är små eftersom pizzeriorna är konkurrensutsatta och hela tiden försöker pressa sina priser.
KebabpizzanFöretaget hävdar att kunderna utsett Pizzeria Roma i Avesta till landets bästa, att kvinnor gillar enklare pizzor än män och att flest pizzor äts på söndagar. Hemsidan visar att nästan fyra av tio kunder är mellan 25 och 34 år.
Som svenskarna favoritpizzor är "egen variant" mest populär, kebabpizzan är tvåa och på topplistans tredjeplats fyller Vesuvio kundernas magar.
14 öre dyrareI Linköping finns ett 20-tal pizzerior. 2011 kostade en pizza i genomsnitt 63,95 kronor vilket innebär att den blev 14 öre dyrare under förra året.
Vilken är din favoritpizza?
– En blandad Quattro stagioni och gärna med färska champinjoner, säger Anders Signell.