– Det finns en oro när det kommer in så här mycket anmälningar att det är något man missar, säger Elisabeth Gustafsson.
Samtidigt understryker hon att hon har mycket stort förtroende för socialchef Anita Lhådö och avdelningschefer inom förvaltningen.
– Chefer går in och ser på ärenden vad som måste prioriteras, säger hon.
Vid varje politiskt sammanträde lämnar tjänstemän från förvaltningen rapporter till socialnämnden om antalet anmälningar, pågående utredningar och övrig statistik.
Den ansträngda personalsituationen inom socialförvaltningen oroar politikerna. I budgeten har nämnden nu avsatt 30 miljoner kronor till rekrytering av personal.
Tror du att de 30 miljonerna kan användas? Det är många fler kommuner än Linköping som jagar efter socionomer att rekrytera?
– Det är jättehård konkurrens. Men utbildningsorter brukar ha lite lättare. Man får vara glad att det finns en socionomutbildning i Norrköping och många gör praktik i Linköping, säger Elisabeth Gustafsson.
Hon tänker att Linköping, Norrköping och omkringliggande orter kan ha försprång om studenter som praktiserar inom socialtjänsten känner sig väl omhändertagna, kan erbjudas fasta tjänster och mentorskap och vidareutbildning på arbetsplatsen så att de inte lockas att söka sig till tjänster som uppfattas som lättare.
– Det finns ett program framtaget för det här och jag tycker att socialkontoret jobbat väldigt bra med hur man stöttar personalen, säger Elisabeth Gustafsson (S).
Erbjudande om högre löner skulle kunna vara är ett konkurrensmedel mot andra kommuner. Men de 30 miljonerna är inte tänkta att gå till löneökningar, enligt Gustafsson. Främst ska de användas till att nyanställa socionomer, som också kan arbeta med utredningar av ensamkommande flyktingbarn som blir fler när Linköping nu skrivit nytt avtal med staten, och personal till den vräkningsförebyggande gruppen som ska hindra att främst barnfamiljer vräks från sina hem.
Skulle det inte gå att få tag i examinerade socionomer kan pengar få användas till satsningar på andra yrkesgrupper, menar nämndens ordförande:
– Förvaltningen kan titta på om det finns andra yrkeskompetenser, som assistenter, som kan avlasta där man inte behöver ha examen, ifall vi nu inte kan få socionomer.
Socialdemokraterna har sedan årsskiftet majoritet och partiet har idéer om att personal från socialtjänsten skulle kunna flyttas ut från huvudkontoret och delta aktivt i förebyggande socialt arbete i Linköpings bostadsområden.