Det digitaliserade snittet

Startup-bolaget Stylaero i Mjärdevi har deltagit i en forskningsstudie där man skär i organ och samtidigt dokumenterar varje steg digitalt. Stylaeros teknik kan bli användbar inom sjukvård och patologi.

Oscar Spaak, vd för startup-bolaget Stylaero.

Oscar Spaak, vd för startup-bolaget Stylaero.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2017-10-15 16:00

Nyligen publicerades resultatet av en designstudie av augmentedreality (AR) eller ”förstärkt verklighet” inom det förberedande arbetet för bildanalyser för digital patologi. Stylaero står bakom tekniken som ligger till grund för en arbetsstation som tagits fram av Riseinteractive institute i Norrköping, som är en del av Visualiseringscenter, med stöd av experter från bland annat Region Östergötland och medicinteknikbolaget Sectra.

– Inom digital patologi har man arbetat mest med metoder kring efterbehandling av data. Men med vår teknik börjar man att samla in olika data redan när man använder den digitaliserade skalpellen och gör en utskärning i exempelvis en tumör, berättar Oscar Spaak, vd för Stylaero.

Skalpellen är försedd med en magnetteknik som gör att den fungerar ungefär som en datormus, alla rörelser kan dokumenteras. Det gör att man får värdefull data om exakt var snittet ligger, längd och djup men också om till exempel objektets storlek. En kamera dokumenterar också det hela visuellt.

– Eftersom tekniken innefattar en hel station sparar man också mycket tid. Man behöver inte byta plattform eller station när man är klar. Allt finns redan inläst och klart.

En annan fördel är också rent praktisk.

– När man lägger ett snitt i en vävnad händer det att den faller ihop och blir svår att handskas med. Därför blir dokumentationen ett hjälpmedel.

Resultatet presenteras i tidskriften Journal of PathologyInformatics och beskriver hur man med hjälp av en så kallad ”augmentedreality" (AR), eller förstärkt verklighet kan göra nya landvinningar i interaktionen mellan människa och teknik.

– Vi ser stora möjligheter för vår teknik att förändra den här relationen. Det här projektet visar på stor potential att skapa en enklare och mer ergonomisk arbetsmiljö, säger Oscar Spaak, Stylaero.

Digitala lösningar som tar hänsyn till hela kedjan av arbetsmoment har samtidigt visat sig svåra att införa eftersom arbetsprocessen är i sin helhet är komplicerad och kraven på dokumentation och noggrannhet stora.

– Med en interaktiv arbetsstation har vi visat på intressanta möjligheter till effektivisering av det

förberedande arbetet med vävnadsprov” säger ArianitKurti, Riseinteractive institute.

Stylaero har som ambition att revolutionera datormusen, genom att ta bort den. Med magneter på olika prylar och Stylaeros tekniska lösning kan man styra saker på skärmen på samma sätt som datormus.

– Eller rentav bättre, eftersom du kan använda det instrument som du skulle använda i verkligheten. Till exempel en pensel för att måla, säger Oscar Spaak.

Företaget arbetar med att införa den här tekniken i olika sammanhang, bland annat inom dataspelsbranschen. Stylaero är nu på väg in i företagsinkubatorn Lead i Mjärdevi. Företaget satte för cirka ett år sedan upp ett högt mål, på en omsättning på en fem miljarder kronor och 500 anställda inom fem år.

–  Det målet har vi kvar. Men vi tror att vi kan nå omsättningsmålet utan att ha lika många anställda, säger Oscar Spaak.

Om Stylaero

Beskriver sig som världsledande på forskning inom reglerteknik och sensorfusion. Med en unik teknik är det möjligt bestämma både position och riktning av ett objekt. Det enda som behövs är en liten magnet. Tekniken används för att analysera rörelser, kontrollera 3D-

mjukvara och spel.

Tillämpningarna är många och bolaget talar nu om nästa evolution inom människa-datorinteraktion.

Artikel om digital patologi och Stylaeros teknik: Journal of PathologyInformatics – "A design studyinvestigatingaugmentedreality and photograph annotation in a digitalizedgrossingworkstation".

Läs mer: www.stylaero.se

Rise

Ett oberoende forskningsinstitut, med forsknings- och innovationstjänster och gränsöverskridande affärsområden för industri, akademi och offentlig sektor. Rise har 2 200 anställda på 30 platser i Sverige, bland annat i Norrköping och även utomlands.

Ägs av svenska staten och under 2017 etableras RISE huvudkontor i Göteborg.

Läs mer: www.ri.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!