Det blir svårare att återvinna

Det blir allt svårare att bli av med papper, glas och plast i Linköping. Fyra återvinningsstationer har tagits bort utan att ersättas – och snart försvinner två till.

Linköping2016-09-26 09:30

Priso, Hjulsbro, Djurgårdsgatan och Västanågatan – alla de återvinningsstationerna har försvunnit under de senaste åren. De har legat på privat mark och fastighetsägarna har av olika skäl inte velat eller kunnat ha dem kvar.

Snart försvinner även stationerna vid Lambohovs centrum och i Hackefors. De båda har tillfälliga bygglov som går ut nästa år och nekas nu permanenta lov.

– Den i Hackefors ligger trafikfarligt och behöver tas bort. Men att den i Lambohov försvinner är väldigt synd. Containrarna står på kommunal mark, men hämtbilarna behöver använda den intilliggande parkeringen och där har fastighetsägaren motsatt sig bygglovet, kommenterar bygg- och miljönämndens ordförande Gunnar Gustafsson (MP).

En lång rad andra stationer får däremot permanent bygglov: Ekholmen, Jägarvallen, Vikingstad, Berga, Tallboda, Askeby och Björkeberg.

Protester efter Priso

Hittills är det den försvunna stationen på Prisotomten som mött kraftigast reaktioner. Sedan den togs bort i januari finns det ingenstans att lämna sin återvinning i innerstaden/Vasastaden. "Detta gör att folk slutat sopsortera" stod det i ett anonymt mejl till Corren häromdagen.

Kommunens markförvaltare Björn Brage är medveten om problemet.

– Det är väldigt svårt att hitta ytor i centrala Linköping. Det är främst parkeringsplatser som kan komma i fråga och vi håller på att titta på ett par just nu. Även i Hjulsbro försöker vi hitta en plats, säger Björn Brage, markförvaltare på Linköpings kommun.

"Det blir bekymmersamt"

Ansvaret för att samla in förpackningar ligger på Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som har cirka 6 000 återvinningsstationer runt om i landet. Magnus Sandström är regionchef i Östergötland, och han är bekymrad över situationen i Linköping.

– Det är inte alls bra när återvinningsstationer försvinner utan att ersättas. Än är det ingen katastrof, för det finns fortfarande ganska gott om stationer i Linköping. Och ovanligt många – 40 000 hushåll – har så kallad fastighetsnära insamling, det vill säga sortering i soprummet. Men de som inte bor där och inte är bilburna har problem, och fortsätter det så här blir det bekymmersamt.

Magnus Sandström letar efter nya platser, men han vill inte ha vilka som helst.

– Stationerna får inte ligga undanskymt, för då får vi problem med att folk dumpar hushållssopor, möbler och allt möjligt. Ytorna måste vara 500–600 kvadratmeter stora och det ska vara ställen där mycket folk rör sig. Affärer är bra; många vill passa på och lämna sin återvinning när de ändå handlar.

"Bäst om alla kan tas bort"

Bygg- och miljönämndens ordförande Gunnar Gustafsson beklagar att det blir glesare mellan återvinningsstationerna. Samtidigt säger han att det bästa egentligen vore att ta bort allihop.

– På sikt hoppas jag att vi kan införa ett system med soptunnor som har olika fack för återvinningen. Det finns i andra kommuner och är smidigt för den enskilde att använda.

Magnus Sandström på FTI säger dock att det är orealistiskt att tro att det går att ta bort återvinningsstationerna.

– I de kommuner som infört sådana system har insamlingen på stationerna bara minskat med 10–15 procent. Dels blir folk mer medvetna och återvinner mer, dels går stora förpackningar helt enkelt inte ner i sopkärlen.

Läs mer: Politikerns lösning på sopstrulet: "Låt kommunen ta över".

Återvinning

Så här mycket samlade varje Linköpingsbo in 2015 (rikssnittet inom parentes):

Glas: 23,10 kg (19,93)

Papper 14,11 kg (13,51)

Plast: 5,82 kg (6,08)

Metall 1,46 kg (1,58)

Tidningar 33,98 kg (26,24)

Här hittar du din närmaste återvinningsstation: www.ftiab.se/173.html

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!