Gymnasieelev på Berzan: "Som en käftsmäll"

Hela klassen skrek "Nej!" rakt ut när beskedet om distansundervisning kom på torsdagen. Isak Ryman bävar för de kommande veckorna hemma.

Gymnasieeleven Isak Ryman ser inte fram emot att behöva studera hemifrån från måndag.

Gymnasieeleven Isak Ryman ser inte fram emot att behöva studera hemifrån från måndag.

Foto: Linnéa Warnqvist

Linköping2020-12-03 15:01

– Vi fick precis veta och det blev helt kaos alltså. Alla blev ledsna och skrek "Nej!", berättar Isak Ryman som går andra året på Berzeliusskolans naturvetenskapliga program.

Kemilektionen avbröts tillfälligt för att eleverna skulle kunna ta del av presskonferensen som på förhand troddes komma med besked som kunde påverka landets gymnasieelever. När det stod klart att det införs distansundervisning redan från måndag reagerade Isaks klass starkt.

– Ingen vill ha det igen. Två veckor fram till jullovet överlever man ju, men jag blir lite orolig för hur det kommer bli efter jul. Vi har redan skjutit upp prov och inlämningsuppgifter och om det här kommer fortsätta blir det stressigt att hinna klart allt.

De senaste veckorna har klasser turats om att läsa vissa dagar på distans. Flera prov har därför lagts på studiedagar och efter jul. Just nu är ingen i Isaks närhet hemma för sjukdom – annat var det i våras när lektioner ibland bara hade ett fåtal elever. Trots att beskedet på torsdagen var lite väntat, är Isak överraskad av den korta varseln.

– Det är som en käftsmäll – bara pang på liksom.

Har du förståelse för att det införs?

– Ja, herregud, man måste göra så här. Hur mycket vi än klagar så är det ju mycket värre för andra. Det är bara att acceptera situationen.

Hur länge håller du ut om det krävs?

– Alltså frivilligt – inga veckor alls. Om vi erbjuds elevluncher som förra gången så man får röra lite på sig så kan jag nog kötta hela terminen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!