Videon är inte längre tillgänglig
Getingar är ett nyttodjur. De tar hand om skadeinsekter och de sprider pollen över växter och bär. Men när getingarna blir många kan de vålla problem, eller när deras bon sitter på olämpliga platser.
Jämfört med förra sommaren har Anticimex väldigt mycket att göra. 2015 var ett lugnt år.
– Å andra sidan hade vi väldigt mycket att göra sommaren 2014, säger Christine Lundgren på Anticimex i Linköping. Det sägs att getingsomrar inträffar vartannat år, och det stämmer ju.
Väntetiderna för att få hjälp med att ta bort getingbona är längre än vanligt.
– I dagsläget får de drabbade vänta mellan fem dagar och en vecka.
Riktigt ömmande fall kan lösas snabbare än så – bon som sitter mycket illa till kan tas bort snabbare. Finns det människor i närheten som är allergiska mot getingar så prioriteras saneringen och om hantverkare hindras i sitt jobb på grund av argsinta getingar kan uppdraget prioriteras.
Sanerarna försöker också att geografiskt samla ihop sina uppdrag så att de inte behöver lägga mer tid än nödvändigt på resor.
– Vi har fullt upp, men vi har läget under kontroll, säger Christine Lundgren.
Det är värre i grannlänet Kalmar. Där står 2 000 i kö för att få hjälp och väntetiden är 15 dagar.
– Vi har tagit in extrafolk och vissa har gått in på sin semester för att lösa det här, berättar Kim Wiström på Anticimex i Västervik.
Kan man ta bort getingbona själv?
– Kanske om de inte är för stora, säger Christine Lundgren, och om det inte är för mycket aktivitet där. Men om man känner minsta tvekan ska man hellre ta hjälp. Getingar kan bli väldigt aggressiva.