"Det är underbart att ta världen till Linköping"

160 personer nominerades av läsarna.Finalist nummer tre delar tiden mellan hockeymiljoner, squashtävlingar och familjeliv.Han får ständigt samma fråga: Hur sjutton hinner du med allt?I morgon: Kandidat fyra, en pärla i skolan.

Foto:

LINKÖPING2008-01-16 00:00

Den 44-årige mästarfixaren dyker upp med andan i halsen.

Det är alltid lika kul att träffa honom, även om handslaget är så fast och bestämt att det krävs att man själv tar i för att inget ska gå sönder. Han har talets gåva och som den person han är vänder han negativt till positivt. Det bländvita leendet dyker upp oavsett om vi pratar jobb, squash eller familj.

"Gillar att tävla"

Han svarar med en slags omedelbar självklarhet.

- Jag är lyckligt lottad som har så kul på jobbet. För mig finns bara ett problem och det är att timmarna går för snabbt. Ibland är det så kul att jag inte vill gå och lägga mig.

- Jag har aldrig haft ett vanligt jobb, utan det har bara handlat om att prestera. Vann jag inte mina matcher kom det inte in några pengar på kontot och det är resultatinriktat nu också. Men jag gillar att tävla, säger Fredrik Johnson.

Och att vinna?

- Jo, det också.

Proffs i många år

Han var under tolv år squashproffs med hela världen som arbetsplats. Nu är han egen företagare i eventbranschen. Marknadsansvarig i elitserie­laget Linköpings HC. Arrangör och tävlingsledare för en av Europas största squashtävlingar. Pappa till Gabriella, Carolina och Mikaela. Ungdomstränare i fotboll (Derby) och tennis (LTK). Egen träning, squash eller löpning, en gång om dagen - minst.

Fredrik tar en klunk vatten ("har försökt med kaffe, men det går inte, det smakar så illa") och säger:

Familjen är viktigast

- Jag drar nytta av det jag lärde mig på proffstouren. Att alltid jobba hårt, att trots 16 träningspass i veckan alltid tänka positivt. Jag har Linköpings roligaste jobb, men det är klart det blir en vardag i det också.

- Man lär sig att planera sin tid, vara effektiv och fokuserad på det man gör. Att leva i nuet och sätta upp målsättningar. Jag hämtar en massa kraft från idrotten och inte minst från familjen. Den är viktigast.

Hur ofta känner du att "fasen, jag räcker inte till"?

- Det händer att jag önskar jag att kunde vara på två ställen samtidigt. Men jag har fantastiska människor omkring mig och har blivit bättre på att delegera. Det går inte att hålla koll på allt själv.

Lever i nuet

Men vad han är tar för sig läggs energin på en enda sak.

- Leker jag med barnen är det få andra grejer som kan störa. Då är det här och nu som gäller. Vi har förmånen att kunna åka utomlands några gånger per år och jag har inga problem med att ligga på stranden i en vecka. Bara jag får träna i någon timme och kolla av telefonen en gång om dagen.

- I söndags hade vi en heldag med familjen. Jag hade en massa på agendan, men det tog jag mellan 21 och 01 när de andra gått och lagt sig.

Är du en bra pappa?

- Det tror jag. Ser du att barnen är glada blir du glad själv.

Tummen sitter oroväckande nära handens mitt och det är långt till Martin Timell och andra hemmafixare. Hustrun Louise kan desto mer, men Fredrik är trädgårdsansvarig och tog nyligen "grönt kort" som hästpappa så att han får vara med och hjälpa till i stallet.

Bara en sån sak.

Hockey och squash

- Vad jag gör om fem år? Förmodligen ungefär samma som i dag. Jag är kvar i Linköping, jobbar med LHC och andra arrangemang. Men jag inser att jag inte kan hålla samma tempo tills jag blir pensionär. Vi brukar skoja om att det skulle vara intressant att ta ledigt från allt i ett år. Men det kommer nog aldrig att hända.

Linköpings HC var i SM-final i våras och det märks också på sponsorstödet, som förväntas öka till runt 40 miljoner kronor. Men just nu handlar mycket av jobbet att planera inför Swedish open i squash i Sporthallen i början av februari. Det är som ett pussel med 10 000 bitar som ska läggas.

Älskar Linköping

Han har besökt 50 länder ("mamma har räknat"), men det är ingen tvekan om vad som är hemma.

Det är Linköping.

Det har det alltid varit.

- Underbart att ta världen till Linköping. För mig är det känslomässigt stort. Jag älskar den här stan och kan inte tänka mig nån bättre. Här har jag familjen, vännerna och tryggheten. Det ska till oerhört, oerhört mycket för att vi ska flytta.

Klockan närmar sig halv fyra.

Dags för nästa möte.

Fredrik Johnson kommer i tid till det också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!