"Det är lättare att säga ifrån tillsammans!"

– Kan man vara minister och från Skäggetorp? Självklart. Var och en skriver sin egen historia. Det gör ungdomar i Skäggetorp också.

Muki Miftar och Elvedin Emini har inga kontakter men vill gärna jobba.

Muki Miftar och Elvedin Emini har inga kontakter men vill gärna jobba.

Foto: Tord Olsson

Linköping2014-08-15 21:00

Det är inte ett citat från Birgitta Ohlsson (FP), EU- och demokratiminister, som bodde i Skäggetorp på 70-talet och som igår besökte sin barndoms stadsdel. Det här säger Hamma Mohammedian, 26 år, som bor i Skäggetorp och jobbar på café Orten.

– Det finns knappt några felfria ungdomar i världen. Själv har jag också gjort en del dumheter men det gäller att vända det till något positivt och bra. Det är klart att det finns hopp men både politiker och samhället måste tro på ungdomar i Skäggetorp och hjälpa dem så att de hamnar rätt, säger Hamma Mohammedian.

Ett 20-tal ungdomar från Skäggetorp samlades på caféet för att träffa Birgitta Ohlsson. Flera av dem var oroliga efter de tragiska händelserna i området men de hade klart för sig vad både de själva och politikerna bör göra för att sätta stopp för nyrekrytering till kriminella gäng. Vissa har hört talas om Correns kampanj "säg ifrån", några andra har inte gjort det, men samtliga vill gärna engagera sig för att få ett tryggt bostadsområde.

– Vi är många här och det är lättare om vi alla tillsammans säger i från till några få kriminella som förstör för alla andra. Det är svårare om man är ensam, säger Mirella Lindeman.

Hon och flera andra ungdomar önskar sig välfungerande fritidsgårdar och ställen där de kan träffas, prata och göra något tillsammans. Issam Miftar, 19 år, hjälper sin kompis Mohammedian på caféet och pratar gärna med alla ungdomar som kommer. Han drev ett musikprojekt med flera andra på allaktivitetshuset men efter att huset brann ner har projektet avbrutits. Det sörjer han eftersom ungdomar som inte har ett ställe där de kan vara och göra något vettigt ofta hänger i centrum.

– Vi ungdomar behöver flera vuxna som visar intresse för oss. Som gör något bra och som tror på oss. Då ökar vår självförtroende. Jag fick hjälp för att kunna fokuser a på skolan och för att fundera över vad jag ville göra av mitt liv, säger Issam Miftar.

Birgitta Ohlsson tyckte att Skäggetorps goda förebilder aldrig får glömma sin förort oavsett var de bor. Därför besökte hon området och inte bara för att det är valår.

– Det är mitt sätt som privatperson att säga ifrån. Genom att vara här och prata med de här ungdomarna, säger hon.

Efter besöket till Skäggetorp begav sig Corren till stan för att höra andras tankar om gängkriminaliteten. Makarna Bert och Berit Bergström ser den misslyckade bostadspolitiken som huvudorsak till mycket av dagens elände.

– Bostadspolitiken måste styras upp, vi ska inte ha isolerade och segregerade stadsdelar. Gängbråk är inget nytt påhitt, det har alltid funnits, nu är det bara annorlunda. Vårt samhälle har tappat det kollektiva och att vi alla har ansvar för varandra, säger Bert Bergström.

Han och hans fru Berit bor i centrala Linköping men sonen Rasmus är född i Skäggetorp. Nu är Rasmus Bergström vuxen och bor och jobbar i Göteborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om