Det är full fart framåt

Charlotta Friborg, Correns 16:e chefredaktör, tror att grundaren Palmær hade gillat idén med ett mediehus.

Foto:

LINKÖPING2013-09-24 10:48

Vad är svårast i ditt jobb?
– Branschen genomgår en extrem strukturrevolution. Papperstidningen är fortfarande stark, men det digitala läsandet ökar. Utmaningen är att hitta tillräckligt mycket pengar i den digitala världen för att kunna säkra den goda journalistiken. Det är den som är vår bas, oavsett publiceringskanal.

Och vad är knivigast i rollen som ansvarig utgivare?
– I det fragmentariska medielandskapet, där alla kan uttrycka sig, är det viktigt med ett personligt ansvar för publiceringar. Riskerar vi att skada någon? Lämnar vi ut för mycket? De samtal som varje dag förs på en redaktion borde föras också hos dem som hänger ut andra människor på exempelvis sociala medier.

Vad har gjort mest avtryck under dina 2,5 år på Corren?
– Den senaste tidens hot mot oss. Att ett etablerat mediehus utmanas av grovt kriminella personer som tror att de kan påverka vad vi publicerar. Det är skrämmande att dessa personer allt för ofta verkar bli åtlydda.

Vad hade Palmær tyckt om Corren i dag?
– Palmær var en satiriker med en dräpande formuleringskonst. Jag tror han hade gillat idén med ett mediehus, sett det som en godisbutik där han själv hade iscensatt timslånga podcasts via internet och gisslat makten.

Vad gör mediehuset om 175 år?
– Vi kommer att granska makten, värna det goda berättandet och spegla vår samtid. Men med vilken framtida teknik är omöjligt att spekulera i.

Om 25 år fyller papperstidningen 200. Om den finns kvar...
– Papperstidningen har visat sig vara en otroligt seglivad produkt, men de digitala läsarna kommer så klart att vara ännu fler. Distributionskanalen är inte huvudsaken, utan det är den journalistiska kärnan, vår själ. Att stå upp emot orättvisor, avslöja maktmissbruk, göra samtiden begriplig, oroa och roa. Där är vår ryggrad.

Så det finns mycket att fira i dag?
– Absolut. Det är ett privilegium att  vara en del av Correns stolta tradition.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!