"Det är enorma utmaningar"

Bo Forsberg, 67, förre generalsekreteraren för biståndsorganet Diakonia, berättar om sitt händelserika liv vid en träff i Linköping i morgon, onsdag.

Bo Forsberg tvivlade på kyrkan när den inte protesterade mot förtrycket i Kongo – men han stannade kvar och arbetade inom kristna hjälporganisationen Diakonia i många år.

Bo Forsberg tvivlade på kyrkan när den inte protesterade mot förtrycket i Kongo – men han stannade kvar och arbetade inom kristna hjälporganisationen Diakonia i många år.

Foto: Martina Holmberg

Linköping2018-04-10 14:22

Riksförbundet Pensionärsgemenskap (RPG) har inbjudit honom till en gemensam RPG-träff i Missionskyrkans lokal på onsdagseftermiddagen. Bo Forsberg har under hela sitt yrkesverksamma liv arbetat med att hjälpa människor i länder där det förekommit fattigdom och förtryck.

– Jag är teolog i grunden, men har aldrig arbetat som präst, berättar han i en telefonintervu.

Bo Forsberg utförde missionsarbete i Demokratiska Republiken Kongo (dåvarande Zaire) i Afrika under två perioder, 1973–1976 och 1978–1981. Där representerade han Svenska Baptistsamfundet.

– De åren formade mitt liv, säger han och berättar att han bodde under primitiva förhållanden i djungeln i centrala Kongo, ett land som styrdes hårt av president Mubuto perioden 1965-1997.

– Ändå var det bland de lyckligaste åren i mitt liv: Det var värsta åren med Mubutos förtryck, men samtidigt upplevde man närheten till livet. Det var glädje och sorg – men jag var besviken på kyrkan, säger han.

– Kyrkan hade en konservativ hållning och talade inte om förtrycket. Jag åkte ut under en tid när man reflekterade mycket över världen. Jag kände att jag inte ville vara kvar i kyrkan.

Men Bo Forsberg stannade kvar. Efter en sejour i Centralamerika – som då också var präglat av politiskt förtryck – träffade han befrielseteologer som fick honom på andra tankar:

– Även Jesus utmanade ju makten, säger han.

Av en tillfällighet kom han till hjälporganisationen Diakonia, där han under åren 1994–2017 var generalsekreterare – och där har han fortsatt arbete med frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter. Diakonia ger stöd åt 400 lokala organisationer i drygt 30 länder. Som nybliven pensionär medverkar han vid träffar där frågor om fattigdom, demokrati och mänskliga rättigheter diskuteras.

– Jag är ute nästan varje helg och talar om utmaningar, om vad vi som människor kan göra, säger han.

Klimatförändringarna bekymrar honom, för de leder till ökade flyktingströmmar:

– Nu är 65 miljoner människor på flykt, men inom fem år beräknas 130 miljoner människor, bland annat i östra Afrika, att vara på flykt. Det är enorma utmaningar!

I Diakonia medverkade han till bättre miljö, genom att införa vegetariskt huvudalternativ vid representation. Köttätarna fick signalera att de önskade äta kött.

– Nu har de dragit det där ännu längre. Nu serveras bara vegetariskt, säger han.

Fakta

Diakonia: Svenska Alliansmissionen och Equmeniska kyrkan är huvudmän för biståndsorganet Diakonia. Med internationella samarbetspartners verkar man för bland annat mänskliga rättigheter, demokratisering och jämställdhet.

Riksförbundet Pensionärsgemenskap: Ideell och partipolitiskt obunden pensionärsorganisation som verkar utifrån kristna värderingar. Den är öppen för alla livsåskådningar och förmedlar samhällsinformation och opinionsbildning i frågor som rör seniorer.

Källor: Diakonia och RPG

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!