I Ledberg utanför Linköping har Ulf Johansson sitt potatisimperium. Han ärvde företaget av sin pappa 1983, och sedan tio år tillbaka är även sönerna Johan och Per med på skutan.
– Jag tror inte att företaget hade existerat i dag om de inte hade gått med, säger Ulf Johansson. De frågar och ifrågasätter mycket och fungerar bra som bollplank, säger han.
Ni har varit igång länge, varför har ni nominerats till det här priset just i år?
– Det vet jag inte, jag tror bara det är en slump. Men det känns hedrande och bekräftande, säger Ulf Johansson.
170 hektar. Det blir en hel del potatis det. Dumdristigt mycket säger Ulf själv. Det mesta säljs via grossister, och en femtedel tar de själva hand om och säljer under eget varumärke. Årets skörd har varit bra, men en tredjedel av skörden återstår, och nu i månadsskiftet september–oktober finns risk för frost på nätterna.
– I år har vi sluppit det, men rätt som det är så vänder det och blir kallt. Det är en skräck att få frusen potatis. Som odlare måste man ha is i magen, eller äta lugnande kanske, skrattar Ulf Johansson.
Trots nomineringen till Årets gröna företag har inte Bossgård potatis något eget ekologiskt alternativ.
– Vi köper eko-potatisar från andra odlare, så vi säljer det, och vi har planer på att odla eko-potatis själva inom ett till två år.
Bossgård potatis odlar ett gäng olika sorter, men vilken föredrar odlaren själv?
– Det är fortfarande King Edward. Det klassiska är ju potatisgratäng, lingon, sås och en köttabit, säger Ulf Johansson.