”Det är en fråga om resurser”

Mängdrabatterna har ett syfte. Polisarbete och fängelsevistelser kostar pengar och mängdbrottsligheten tar tid från utredningar som prioriteras högre.

ARKIVBILD

ARKIVBILD

Foto: Claudio Bresciani / TT

Linköping2015-09-08 08:00

– Om vi hade kumulativ bestraffning skulle folk fåsitta inne hela livet. Det behövs snarare­ en kraftig­ ökning i effektivitet hos polis­en, säger Jerzy Sarnecki som är profess­or i kriminologi vid Stockholms universitet.

Att polisen är missnöjd med hur rättssystemet bestraffar mängdbrottslingar är ingen nyhet för Jerzy Sarnecki som tycker att polisen inte verkar försöka förstå varför rättssystemet ser ut som det gör. I stället för att klaga borde polisen fokusera på att förfina användningen av förundersökningsbegränsningar och effektivisera sitt arbete, säger han.

– Polisen är inte tillräckligt effektiv. Möjligheten till förundersökningsbegränsningar finns för att spara tid och resurser så att polis­en kan ägna sig åt andra, viktigare saker, säger han.

Har inte brottsoffer behov av att få brottet utrett?

– På sätt och vis kan man se det så och enligt lagen får brottsoffers behov inte åsidosättas på väsentligt sätt. Men resurserna ska räcka till mer behövande brotts­offer. Alla brott skulle­ utredas om det fanns resurser till det. Som det ser ut nu skulle pengarna behöva­ tas från annat, till exempel skola och vård.

Men är mängd­rabatt­er rättvist?

– Ja det är det, självklart får du samma straffpåföljd om du blir dömd och är ostraffad, som om du begår många brott. Sedan läggs många utredningar ned om en utredning inte fyller någon funktion för straffet. Effektivitet är viktig­are än långa straff. Det är mer avskräckande för kriminella­ om det är hög sannolikhet att åka fast och få ett kort straff än om det är låg sanno­likhet att åka fast och få ett högt straff.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!