"Det är de mest utsatta vi har som man sparar på"

Social- och omsorgsnämnden kommer att gå back rejält och nu ska utgifterna för barn och unga som placeras på HVB-hem ses över. Nämndens vice ordförande, Lotta Bäckman (S), är kritisk.

Social- och omsorgsnämndens vice ordförande Lotta Bäckman (S) befarar att HVB-vården kommer att drabbas hårt.

Social- och omsorgsnämndens vice ordförande Lotta Bäckman (S) befarar att HVB-vården kommer att drabbas hårt.

Foto: Frida Ekman / Susanne Hasselqvist

Linköping2020-05-25 14:15

– Det här handlar om de mest utsatta personerna vi har i Linköping, och det är dem man sparar på, säger hon.

Social- och omsorgsnämndens underskott kommer enligt prognosen att bli 57 miljoner kronor. På nämndens sammanträde i veckan ska därför beslut om en större åtgärdsplan tas.

Planen innebär bland annat att de växande utgifterna för barn och unga som placeras för behandling på HVB-hem ska ses över. Social- och omsorgsnämndens arbete har även ansetts ineffektivt och därför ska Forsknings- och utvecklingscentrum göra en utvärdering.

– De ska utvärdera vad öppenvårdsinsatser som vi ger till barn och unga har lett till. För nu utvärderar vi inte de insatserna, sa nämndens ordförande Annika Krutzén (M) i en intervju i Corren i onsdags.

Lotta Bäckman (S) har inga invändningar mot att utvärderingar av verksamheten görs. Hon befarar däremot att åtgärdsplanen kan bli ett hårt slag för HVB-vården då social- och omsorgsnämnden nu kommer att ha betydligt mindre pengar att röra sig med nästa år.

– Det är när man behöver komma på HVB-placering som gett oss underskottet. Men på grund av att vi har för lite bra öppenvårdsinsatser så måste man ju ta till HVB. Jag tror inte det blir färre HVB-placeringar för att vi tar bort fler öppenvårdsinsatser.

– Och vad leder det till i sin tur när man sparar på personer som behöver stöd? Farhågan är att de hamnar i ännu större beroende och att det blir ännu fler som kommer att kräva tuffa insatser. Det är de här följdeffekterna som oroar. Sparar man kortsiktigt är det risk att man får igen det på lång sikt.

Hur skulle du vilja göra istället?

– Den här veckan har staten gett kommunerna sex miljarder, vilket innebär 47 miljoner till Linköpings kommun. Totalt under den här perioden har vi fått ungefär 290 miljoner till kommunen. Använd de pengarna.

– Jag tycker också att det är en väldigt dålig tid att göra allt detta. Vi har en coronapandemi och är på väg in i en lågkonjunktur.

En annan uppgift från förra veckan som Lotta Bäckman har åsikter om är den om att nämnden även vill spara pengar genom att ge ökat boendestöd till personer med social problematik eller missbruk.

– Det står att man ska utöka antalet boendestöd. Men det handlar egentligen om att man ska ha boendestöd istället för särskilt boende, som man kan säga är en större omsorgsform.

Nämndens ordförande Annika Krutzén (M) motiverar förslaget om stödboende som alternativ till bostad med särskild service så här:

– I nuläget är insatserna ofta långvariga med fokus att förhindra att personen blir bostadslös eller återfaller i missbruk. Därför är förslaget ett kortare, mer intensivt stöd med ett tydligt mål vad det ska leda till. Det kan ge en högre kostnad initialt, men får vi fler personer ur missbruk snabbare sparar vi pengar på längre sikt.

– När det gäller riktlinjen för det som kallas boendestöd med bas så är tanken, eftersom vi har kö till bostad med särskild service, att man ska kunna utforma stödet när man bor i befintlig lägenhet. Så boendestödet kommer till personen istället för att man ska behöva byta lägenhet, och kön blir mindre.

Om Lotta Bäckmans invändningar mot åtgärdsplanen i stort säger Krutzén:

– Visst ska det sparas i långa loppet, men planen är utformad så att pengarna går till de som verkligen behöver dem. Det är inte alls de mest utsatta som drabbas utan tvärtom.

Social och omsorgsnämnden

Ansvarar för social barn- och ungdomsvård, vuxenvård och missbruksvård samt för att erbjuda insatser i form av bland annat följande:

Rådgivning, stöd och behandling inom öppen- och slutenvård

Boende med särskild service

Stödinsatser i eget boende

Daglig verksamhet och sysselsättning

Kontaktperson och stödfamilj

Personlig assistans

Anhörigstöd

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!