Skatter, tv-avgifter och studielån är de allra vanligaste skulderna som leder till att man hamnar hos Kronofogden. Även om antalet skuldsaneringar är rekordstort, så har antalet skuldsatta personer i länet och i hela landet varit konstant under de senaste åren. Totalt är det 15 220 östgötar, eller 3,4 procent av befolkningen i Östergötland, som är skuldsatta, vilket är samma procentnivå som riksgenomsnittet.
Lägst andel skuldsatta av befolkningen finns i Linköping, 2,4 procent, och högst i Ödeshög, 4,9 procent. I Norrköping och Motala ligger andelen skuldsatta på 4 procent. I Mjölby är det 3,7 procent.
– Det är ganska enkelt, det går bra för Linköping och därför finns det inte så många skuldsatta här. Det går bra för Sverige och därför ökar inte andelen skuldsatta. Det är glädjande att antalet unga vuxna som är skuldsatta minskar, säger Christina Gellerbrant Hagberg, rikskronofogde som besökte Linköping på fredagen.
Antalet unga skuldsatta vuxna har till och med minskat i en snabbare takt i Östergötland än i resten av landet. Totalt 1 323 östgötar mellan 18 och 25 år har skulder hos Kronofogden vilket är en minskning med 23 procent jämfört med 2013. Minskningen i landet i övrigt har varit 19 procent.
Enligt rikskronofogden Christina Gellerbrant Hagberg finns det flera förklaringar för att färre unga hamnar hos Kronofogden:
– Vi samarbetar med flera organisationer som riktar sig mot ungdomar och samtliga jobbar mycket mer förebyggande. Färre ungdomar är arbetslösa.
Men antalet personer med skuldsanering ökar. Totalt 350 Linköpingsbor har en pågående skuldsanering jämfört med 220 personer 2010. En del av ökningen kan förklaras med nya skuldsaneringslagar som trädde i kraft 1 november 2016. Nu kan man söka skuldsanering via nätet och det har blivit enklare att söka. Flera jobbar och kan börja betala också.
– Regeringen har infört nya regler som underlättar för människor att återbetala sina skulder. Till exempel har två avgiftsfria månader bidragit mycket till det. En hel del av de personer som får skuldsanering har sina skulder kvar sedan den ekonomiska krisen i början av 90-talet, säger Christina Gellerbrant Hagberg.