I januari kom boken som har titeln "Calle och de tusen nålarna". Emma de Flon, Julia Monell och Linnea Khan är tjejerna som skrivit den tillsammans i UF-företaget BU Diabetes.
I september förra året startade de sitt företag. De läser alla ekonomiprogrammet med inriktning juridik på Folkungaskolan och att starta ett företag var uppgiften inom ämnet Entreprenörskap som de läser som ett individuellt val. För varje såld bok skänker de 75 kronor till barndiabetesforskning.
Det var Emma de Flons mamma, Anita de Flon, som kom med idén att tjejerna skulle lyfta fram sjukdomen diabetes typ 1. Diabetes typ 1 drabbar i genomsnitt två barn varje dag bara i Sverige. Många vet inte så mycket om sjukdomen.
– Mamma jobbar både med de som drabbats av cancer och de som fått diabetes, förklarar Emma.
Och även om båda diagnoserna är tuffa så har det kanske varit mer fokus på cancer och cancerforskning än diabetes och diabetesforskningen med insamlingsgalor etcetera.
"Calle och de tusen nålarna" handlar om sexårige Calle som ska börja skolan. Calle är orolig för skolstarten. Han skäms och tror inte att de andra barnen ska vilja leka med honom om de får reda på att han har diabetes. En dag får han en insulinkänning och svimmar av.
I boken förklaras pedagogiskt och på ett lättsamt sätt vad sjukdomen innebär. Emma har gjort de färgglada illustrationerna tillsammans med sin mamma Anita de Flon. Diabetessjuksköterskan Petra Morgård har faktagranskat berättelsen.
– Många vet inte vad det innebär att ha diabetes typ 1. Om man missar en spruta kan livet stå på spel, säger Emma.
– Och det finns fördomar om att de som drabbas inte har skött sin hälsa. Så är det ju inte, säger Julia.
Alla vet inte heller att det är en sjukdom man får leva med hela livet. Och att man kan dö i förtid om inte sjukdomen hålls under kontroll.
Att skriva tillsammans var inga problem för de här tjejerna.
– Vi är ganska lika så det har gått bra, säger Linnea.
Författaren Martin Widmark, pappa till böckerna om LasseMajas detektivbyrå, har stöttat tjejerna med tips och råd på hur de ska lägga upp berättelsen.
"Calle och de tusen nålarna" riktar sig till barn i åldrarna 6-9 år. Men även äldre och yngre kan läsa den med god behållning, tycker trion.
– Jag har provläst den för lite yngre barn och de tyckte den var väldigt rolig, säger Julia.
Diabetesdrabbade har blivit lite rörda över att de valt att uppmärksamma deras sjukdom.
Alla tre tycker att de har lärt sig mycket, både om diabetes och om att starta eget.
– Det är kul att starta eget företag. Man kan inte sitta och vänta på att det ska hända något. Det hänger väldigt mycket på en själv, säger Julia.
– Ja, det är mycket eget ansvar, säger Emma.
De konstaterar att det var ett ganska stort projekt de drog igång. För att finansiera tryckkostnaden har de jagat sponsorer. Av upplagan på 150 exemplar har de hittills sålt 50. Nu jobbar de på att fler ska vilja köpa in boken. De hoppas att till exempel att förskolor, bibliotek och sjukhus ska nappa. Varje såld bok innebär dessutom att barndiabetesforskningen får ett bidrag på 75 kronor. Drömmen är förstås att boken säljer så bra att de får trycka upp ännu en upplaga.
– Det här är en bok som vården skulle ge till alla de familjer som drabbas av diabetes, tycker Emma.