Deras strejk kan drabba de äldre

Deltidsbrandmännen i Sverige har varslat om strejk som inleds på måndag klockan 6 – om inte parterna kommer överens. Det här oroar kommunalrådet Muharrem Demirok (C).

Foto: Anders Törnström

LINKÖPING2015-06-10 20:30

En strejk bland deltidsbrandmännen drabbar alla mindre orter som Ljungsbro, Ulrika, Bestorp och Vikingstad. Brandmännen kommer fortfarande att släcka bränder, men inget annat.

För Linköpings kommun innebär det till exempel att de inte kan få hjälp vid större strömavbrott som kan slå hårt mot hemtjänst och äldreomsorg.

Det är en långvarig konflikt för samtliga deltidsbrandmän i hela Sverige som riskerar att leda till strejk. I vintras skrev Corren om den djupa konflikten som bland annat ledde till att flera deltidsbrandmän i Östergötland sade upp sig i protest.

Efter en överenskommelse kring jourersättning drog de flesta tillbaka sina uppsägningar – men konflikten kvarstår.

– Vi har ett avtal som i grunden är skrivet 1946 och en del skrivningar är fortfarande kvar. Vi vill till exempel ha en ny schemalösning för beredskap, vi vill ha semesterrätt och vi vill ha ett treårigt avtal med fem procents löneökning per år. Nu kan en deltidsbrandman tjäna 6 500 kronor i månaden inklusive semesterersättning. Vi har förberett oss för en lång konflikt för vi vill ha resultat nu, säger Peter Bergh som är ordförande i Brandmännens Riksförbund.

Arbetsgivarens bud ligger nu på 2,27 procents löneökning och ettårigt avtal.

Den här stundande konflikten fick kommunalrådet Muharrem Demirok (C) att ställa en fråga under tisdagens fullmäktigemöte i Linköping. Han var oroad över att den nuvarande politiska majoriteten – Koalition för Linköping – inte hade förstått allvaret i situationen.

– Räddningstjänsten är en del av kommunens krisberedskap. Min fråga är därför om kommunen vidtagit några åtgärder för att säkra beredskapen?, sade han under fullmäktigemötet.

Kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) svarade honom:

– Du målar upp den svartaste bilden. Vi vet inte hur hårt vi drabbas och vi har en duktig säkerhetsavdelning. De kommer att jobba med den här frågan.

Deltidsbrandmännen är inte någon liten del av svensk räddningstjänst – det är tvärtom. Av de cirka 15 000 brandmän som finns är cirka 10 000 deltidsbrandmän. Dessa har ett annat yrke som de kombinerar med att vara beredda på att rycka ut när det behövs.

Förhandlingarna sker på central nivå, mellan arbetsgivarorganisationen SKL och fackförbundet Brandmännens Riksförbund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!