– Vi kallar den för "majskolven", säger Andreas Jonsson, platschef på Ruag Space i Linköping.
Och man kan nog förstå varför. På den animerade modellen sitter satelliterna (stora som diskmaskiner) uppradade runt dispensern, en cylinder i kolfiber. Det senaste är att Ruag space nu kan få in fyra extra satelliter – till och med i raketens koniska topp. Alla satelliter måste släppas ut i ordning och utan att de kolliderar.
– Det har varit en teknisk utmaning, och något som vi har jobbat med i cirka två års tid, säger Andreas Jonsson.
Ruag space i Linköping utvecklar, tillverkar och monterar separationssystem för satelliter. I ett mycket kritiskt ögonblick, efter att bärraketen har tagit sig igenom atmosfären, ska satelliten lämna raketen och komma ut i sin omloppsbana. Konkurrensen i rymden är stenhård. Därför är mycket hemligt i fabriken, som ligger alldeles intill Saab. Men faktum är att vid många av världens kända satellitprojekt så finns personal från Linköping på plats.
Oneweb-satelliterna utvecklas och tillverkas i ett samarbete mellan Oneweb och Airbus defence and space. Bland investerarna finns en rad stora internationella företag, bland andra Virgin och Qualcomm. Ett syfte är global uppkoppling. Halva jordens befolkning saknar fortfarande tillgång till Internet. Genom att placera drygt 600 satelliter i ett nät runt hela jordklotet på 1 200 kilometers höjd siktar Oneweb på att skapa ett världsomspännande bredband. Oneweb beskrivs därför också som ett demokratiprojekt. I rymdbranschen innebär Oneweb något av ett paradigmskifte. Den stora volymen av satelliter, teknologival, tillverkningsmetoder och tidsplan för projektet kräver nya arbetssätt.
Det är högteknologi under extremt påfrestande former och kostnaderna för varje uppskjutning är stora. Därför har svenskarna satsat på metodik och trimmat byggtiderna.
– Vi har utvecklat metoder och små detaljer som gör att vi kan arbeta fortare. Att vi kan få med fler satelliter i taget bidrar också till att minska antalet uppskjutningar, säger testingenjören Pär Andersson som själv då och då reser till uppskjutningsplatserna i Sydamerika, Ryssland och Kazakstan.
Den 26 februari sker första uppskjutningen. Då har "majskolven" bara med sig tio satelliter. Sedan räknar man med att skicka ut 32 satelliter med en uppskjutning varje månad. Ruag space i Linköping är i dag cirka 100 anställda, men söker kontinuerligt tekniker och ingenjörer.