Brödernas stora tandvårdskedja har kommit till Linköping

Bröderna Virta driver närmare 40 tandvårdskliniker – utan att själva vara tandläkare. Nu satsar de, en före detta LHC-spelare och en företagsgrundare, i Linköping. I år räknar de med att omsätta en miljard kronor.

"Det som jag och Rikard brinner för som människor, och vill att Aqua Dental ska stå för, är att vi bryr oss om människor. Vi vill skapa en härlig upplevelse för patienter och kollegor, som man tycker det är kul att vara en del av", säger Niklas Virta, Aqua dentals vd.

"Det som jag och Rikard brinner för som människor, och vill att Aqua Dental ska stå för, är att vi bryr oss om människor. Vi vill skapa en härlig upplevelse för patienter och kollegor, som man tycker det är kul att vara en del av", säger Niklas Virta, Aqua dentals vd.

Foto: Jan Novotny

Linköping2024-05-06 19:00

Bröderna Virta, Rikard och Niklas, har precis klivit in i sin nyöppnade tandläkarklinik Aqua dental på Sankt Larsgatan i Linköping. Strax efter årsskiftet köpte de upp tandvårdskedjan My dentist, som tidigare hade klinik på adressen.

Genom förvärvet väntar nu 12 nya Aqua dental-kliniker, en utökning med 200 medarbetare och plats för 150 000 nya patienter årligen. I och med satsningen räknar bröderna med att till årsskiftet nå 1 000 anställda och en miljard kronor i omsättning.

– Resan har varit otroligt rolig, konstaterar Rikard Virta, grundare av Aqua dental.

undefined
"Vi är bröder, vi är helan och halvan", säger Rikard Virta, grundare av Aqua dental. Han menar att han och lillebrodern Niklas kompletterar varandra bra.

I dag finns bolaget representerat runt om i landet genom ett 40-tal kliniker. Men att bröderna skulle hamna i tandvårdsbranschen var aldrig någon självklarhet. De har aldrig tidigare burit på någon tandläkardröm – och ingen av dem kan heller titulera sig som tandläkare.

Nej, i stället var det en flytt till Stockholm och insikten om att det var brist på tandläkare som fick Rikard att slå slag i saken för 13 år sedan.

– Jag tänkte ”behöver det vara så här?", berättar han och syftar till upptäckten om att köerna för att få komma till en tandläkare var årslånga.

Det var det som födde tanken om att starta eget inom branschen.

– Jag måste ha en tandläkare som jag ser ut att vara välkommen till. Jag vill kunna gå förbi dörren, knacka på och helt enkelt få en tid som jag själv väljer.

undefined
Niklas Virta, vd för Aqua dental, ser bolaget som en enda stor familj. "Våra medarbetare vill vi behandla som guld, men då vill vi också kunna ge och ta. Där känner vi att vi har en otroligt stor och fin familj som vi faktiskt hela tiden utvecklar och kan ställa krav på – och de ställer samma krav på mig och Rikard och alla andra tillbaka. Det är jättehäftigt", säger han.

Egenföretagande och ledarskap har alltid varit en ganska självklar del av brödernas vardag. Under uppväxten i Mjölby drev föräldrarna affären "Ljudbutiken", som fanns i både Linköping, Mjölby och Motala.

– Vi fick vara där och tömma papperskorgar, dammsuga och damma bara för att vi inte hade barnvakt i princip, berättar Niklas Virta, som är vd för Aqua dental.

Han fortsätter:

– Vi växte upp och såg för- och nackdelar med familjeföretag. Det har format oss mycket och vi har lärt oss också hur man måste jobba tillsammans och att man måste komplettera varandra.

Och komplettera varandra, det hävdar bröderna bestämt att de gör. De berättar om olika styrkor och svagheter som de drar nytta av i det vardagliga arbetet.

– Sedan är det väldigt kul och tacksamt att göra det som bröder. När det blåser lite, då vet man att man vill samma sak och vi är av samma kött och blod, säger Niklas.

undefined
När Niklas Virta, vd för Aqua dental, får frågan vad bolaget har för utvecklingsområden konstaterar han att det är viktigt att vara ödmjuk. "Vi kan bli bättre på allt. Sedan är vi stolta över mycket av det vi gjort", säger han.

För honom har det dock funnits andra drömmar tidigare, som inte inkluderat egenföretagande.

– Jag skulle bli hockeyproffs, jag skulle aldrig jobba, säger han och tillägger:

– Men så sitter jag här nu, 20 år senare.

Efter ett antal år i LHC flyttade den då 20-åriga Niklas till Kanada år 2006, med målet att bli NHL-proffs. Redan andra året skadade han dock korsbandet, vilket krävde en operation och vila. Snart hade han fyllt 22 – och från läktaren såg han hur vissa 18-19-åringar plötsligt började spela hockey bättre än vad han gjorde.

Det var då han bestämde sig för att börja plugga. Business.

– Jag ville testa hur långt jag kunde gå.

Niklas studerade i fyra år. Han tror att han delvis har hockeyn att tacka för den disciplin som han kunde dra nytta av under studietiden.

– Man lärde sig att man anpassar sig efter laget. Man jobbar hårt. Vill man någonting, då är det ingen som kommer säga att "du Niklas, du kanske kommer bli duktig". Man måste vara duktig så man får möjligheten.

undefined
Niklas Virta vill, genom Aqua dental, hjälpa människor med tandläkarskräck. Han berättar att de har instiftat "Tandvårdsrädslans dag", vilket innebär att alla tandvårdsrädda får komma till deras kliniker helt gratis en gång om året. De kan komma för en undersökning eller för att provsitta stolen och känna på lokalerna. "Vi driver den typen av projekt för vi tycker att tandvård för de mest utsatta ska vara någonting som är tillgängligt och rimligt för dem", säger Niklas.

Någonstans ville han, genom studierna, bevisa för sig själv att han kunde bli duktig i skolan – på riktigt.

– Jag hade ganska lätt för mig i skolan innan också, i gymnasiet, men jag gjorde det som krävdes. I Kanada blev jag jättenörd. Jag läste finansekonomi, tog massor extrakurser. Jag läste ihop nästan två år på ett år sista året.

Efter examen har Niklas jobbat på flera stora företag, både i Sverige och utomlands.

– Jag hade alltid tänkt att Aqua Dental och att jobba med Rikard igen vore jävligt kul, men jag ville inte komma in som hans lillebror. Jag ville komma in som mig själv och veta att jag har pondus ibland att säga ifrån och pondus att stå på mina egna ben och skapa mitt eget varumärke, berättar Niklas och tillägger:

– Det gjorde jag för fem år sedan.

För Rikard har det i stället aldrig funnits något annat än egenföretagandet.

– Jag har startat över tio företag och det är inget som har gått åt helvete. Det var enda alternativet, skrattar han och lyfter att han aldrig hade kunnat bli anställd hos någon annan.

undefined
Rikard Virta, grundare av Aqua dental, startade bolaget för 13 år sedan, tillsammans med flera andra medgrundare och investerare. För tio år sedan köpte han ut de andra.

Varför inte?

– Jag är för galen. Jag skulle inte klara deras tempo.

– Och de skulle inte klara ditt, fyller Niklas i.

Bröderna sluter upp i ett varmt skratt.

Att nu driva en tandvårdskedja, utan att själva vara tandläkare, ser ingen av dem som ett hinder.

– Vi är intressepersoner, säger Rikard och förklarar att de därmed blir ganska duktiga på saker som de nördar ner sig i.

Han framhåller att tandläkarna fortfarande är bäst på frågor som rör tandvård, men att bröderna kan lyfta in andra perspektiv som driver bolaget och dess kliniker framåt, tack vare sin kunskap om egenföretagande och ledarskap.

– Vår inspiration är inte tandvården. Vår inspiration är de som är bäst i respektive område, säger Rikard och förklarar att det till exempel kan handla om att ta inspiration från en hotellreceptionist för att höja nivån på sin service.

Har ni någon gång själva ifrågasatt era roller, just utifrån att ni inte är utbildade tandläkare?

– Tvärtom. Det är väl därför som vi har kunnat skapa det här företaget. Kunskapen får vi utifrån att vi inte är tandläkare, säger Rikard och utvecklar:

– Vår expertis är att driva företag med människor som ska kompetensutvecklas.

undefined
Att se hur tandläkarrädda plötsligt vågar gå till tandläkaren är något som driver bröderna Virta.

Ni driver privata kliniker. Hur ligger ni prismässigt, i förhållande till andra inom branschen?

– Jag har inte helt koll på Linköping, men jag tror vi ligger som en generell privatklinik. Vi försöker ligga 15-20 procent över landstinget, säger Rikard och lyfter att de då levererar en vård utan köer.

Men ska tandvård vara en klassfråga?

– Det behöver inte vara en klassfråga, säger Rikard och fortsätter:

– Om man exempelvis tänker att man köper en bra kamera så både håller den bättre och gör ett bättre jobb. Det är väl det som vi försöker sikta på. Vi har absolut inte någon ambition att vara dyra, men vi tycker faktiskt att vi är billiga i förhållande till vad vi levererar.

– Vi har båda en vision och ambition om att vi ska förändra tandvården i grunden, fastslår Niklas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!