Deras drömprojekt: Ett helt nytt 1700-talshus

På gården Stora Tyttorp utanför Ljungsbro bygger Anna och Jonas sitt drömhus. Ett helt nytt hus där nästan alla delar är flera hundra år gamla.

Anna och Jonas vet inte hur många hus som har bidragit med delar till huset, men det är många.

Anna och Jonas vet inte hur många hus som har bidragit med delar till huset, men det är många.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-02-03 20:00

Anna och Jonas Lindeberg älskar gamla hus. De älskar charmen och patinan. De älskar också återbruk och hållbarhet. Därför är det inte så konstigt att de ville ha just ett gammalt hus när det var dags att lämna tvåan i Stockholm. Men de ville inte bara ha ett gammalt hus var som helst, de ville ju hem till gården där Anna växte upp och där hennes familj bor.

Så de började leta efter ett gammalt hus som de helt enkelt kunde flytta till gården. Ett förslag om att transportera ett hus från Sundsvall med båt över Östersjön och genom Göta kanal till Roxen fanns på tapeten men avbröts. Istället föddes en annan idé.

Vi bygger ett nytt.

Men charmen, patinan, återbruket och hållbarheten då? Jodå, det skulle med det också.

– Vi snubblade över ett par timmermän. Fantastiskt duktiga och trevliga timmermän, säger Jonas Lindeberg.

Timmermännen introducerade paret för Sveriges kanske mest kände byggnadsvårdare Göran Gudmundsson.

– Han är en guru, en riktig auktoritet. Byggnadsvårdarnas byggnadsvårdare.

undefined
Anna och Jonas vet inte hur många hus som har bidragit med delar till huset, men det är många.

De tre möttes för en fem timmar lång lunch för att diskutera projektet. Ett nytt hus på gammaldags vis. Snart var planen satt, in i minsta detalj.

– Vi älskar själen i gamla hus. Historiken. Att någon har klampat runt på de här golven. Vi undrade om det gick att få till den känslan fast det är nybyggt, säger Jonas Lindeberg.

– I dag är det många som bygger nytt i gammal stil, av rena estetiska skäl. Men vi... Vi tar det ett steg längre, säger Anna Lindeberg.

undefined
Förlagan till huset är Kvarnmästargården utanför Örebro.

Timmermännen sattes i arbete på hösten 2019 utanför Stockholm. I månader bilades och hyvlades varje stock för hand, allt enligt gamla traditioner. Ett år senare transporterades allt timmer ner till Tyttorp.

– Huset byggdes i princip upp där utanför Stockholm. Sedan märktes varje stock för att kunna pusslas ihop här nere igen.

undefined
Jonas arbetar till vardags som läkare på vårdcentralen i Ljungsbro. Anna är produktutvecklare på Stadium i Norrköping.

Huset har tre våningar. Bottenvåningen går i 1700-talsstil med lågt i tak medan de övre är i 1800-talsstil, på samma sätt som att många hus från 1700-talet fick en ny våning under 1800-talet.

Men det är inte bara byggmetoden som är gammal. Likt en vacker husversion av Frankensteins monster är nästan alla delar hämtade från andra gamla hus. Allt från spikar, fönster och dörrar har hämtats in från hela Sverige. Trä till golv, väggar och tak kommer från träd som fällts i skogen runt omkring gården.

– Ofta är det någon tjomme som sitter på en hink med gammal spik och så har vi åkt dit och köpt. Spikar som är 200 år gamla fungerar perfekt. Sen är det lite jobb med dem, men de är ofta mycket vackrare och järnet är bättre än i moderna spikar.

undefined
I framtiden vill Jonas och Anna bygga till ytterligare några mindre hus på gården.

Till en början kunde de ibland känna att det var tråkigt att det inte blev det där gamla huset som de hade drömt om. Men nu råder det inget tvivel om att de kommer bo i ett hus med själ.

– När man tittar på vårt virke och spikarna så har allt en historia. Vi vet från vilka gamla hus som dörrarna, fönstren och spikarna kommer ifrån.

– Och alla resor vi har gjort! Vi har träffat nästan varenda pensionär i Mellansverige.

Har ni några moderna saker i huset?

– Ja, hör och häpna så ska vi ha el och vatten i huset. Vi är faktiskt moderna människor! Vi ska ha en tv och våra barn tittar på paddor lika mycket som andra barn.

När flyttar ni in?

– Jag vill fira jul i huset. Jag har en "Fanny och Alexander"-vision där jag slår upp entrédörrarna och där står den vackraste julgranen man någonsin skådat, säger Jonas Lindeberg.

Anna och Jonas Lindeberg

Ålder: 37 och 38 år.

Jobb: Anna är produktutvecklare på Stadium i Norrköping. Jonas är läkare på vårdcentralen i Ljungsbro.

Bästa med att flytta till landet: "Närheten till familj och natur och stoltheten att föra generation och tradition vidare på Tyttorp."

Bästa detaljen i nya huset:"Takfoten! Varje list är handhyvlad. Det tog nästan lika lång tid att hyvla och montera den som det tog att resa hela timmerstommen."

Arbetet med huset går också att följa på Instagramkontot Stora_tyttorp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!