– Det här ..., det är 5G, säger Niclas Wiberg och håller fram en oansenlig, brun platta. Han arbetar med testbäddar för nästa generations mobiltelefoni.
Verksamheten på Ericsson är så omfattande att man nyligen och för andra året i rad höll en rundvisning på arbetstid i lokalerna i Mjärdevi. Medarbetarna fick träffa varandra och se vad andra håller med. På kvällen hölls visningen för studenter och inbjudna representanter från bland annat Linköpings universitet.
Niclas Wiberg fortsätter att beskriva den lilla plattan.
– Som ett schackbräde med 64 rutor, varje ruta är en antenn. Antennerna på plattan har en liten fasvridning i olika riktningar. På så vis kan de hjälpas åt att rikta signalerna och följa en uppkopplad enhet som rör sig.
Varje antenn kan också byta enhet cirka 8 000 gånger i sekunden, vilket gör att man kan följa många på en gång.
På ett annat ställe står Bengt Carlsson och visar upp en helt ny teknik som man nyligen har lanserat i Storbritannien ihop med operatören Vodafone. Det handlar om att förutse var det finns bäst täckning i ett område så att enheten/telefonen slipper att mäta på alla tillgängliga frekvenser. I en storstad med många olika frekvenser kan detta påverka både telefonen och prestandan.
– För en telefon är det kostsamt att hela tiden mäta på alla frekvenser i ett område. Genom den här tekniken minskar vi tiden det tar för basstationerna att hitta den bästa täckningen åt enheterna. Vi kan effektivisera det med bara några 100-tals millisekunder. Det låter lite, men det blir en avsevärd förbättring, säger utvecklingsingenjören Bengt Carlsson.
I utrymmet som kallas för Ericsson garage, där medarbetarna inom vissa ramar får arbeta ganska fritt med att ta fram olika lösningar, är det full rulle. Här har också civilingenjörsstudenterna Jonathan Edvardsson, Martin Seller och Eric Lilja fått chansen att arbeta i ett projekt kring hur man ska mäta elförbrukning och elproduktion i olika hushåll. Projektet är ett samarbete mellan Ericsson och Tekniska verken.
– Vi utvecklar en smart elmätare som är distribuerad från hushållet via kommunikationslänk till ett extra lager i molnet. Tanken är att man ska kunna använda sin egenproducerade energi och hjälpa grannskapet, och ha koll på hur man som bostadsägare konsumerar och producerar energi. Men även på högre nivå kan det lätta belastningen på elnätet, tror Eric Lilja, som studerar datateknik vid Linköpings universitet.
Han trivs på Ericsson garage:
– Det roligaste jag har gjort hittills. Att jobba med andra, lära sig. Men också friheten vi har fått i garaget. Att få utveckla systemet precis som vi vill ha det, säger Eric Lilja.