Den krossade baldrömmen: "Inte samma sak längre"

Blir det någon bal eller inte? Det är frågan som många blivande studenter ställer sig. "Det känns som allting redan är förstört egentligen", säger Ida Pettersson från Anders Ljungstedts gymnasium.

Rebecka Lindén och Ida Pettersson hade velat dansa bal i sina klänningar i Saab arena innan studenten. Så blir det inte.

Rebecka Lindén och Ida Pettersson hade velat dansa bal i sina klänningar i Saab arena innan studenten. Så blir det inte.

Foto: Rebecca Candevi

Linköping2020-05-16 10:00

Vad är väl en bal i Saab arena? Den kan vara dötrist och långtråkig och... alldeles, alldeles underbar. Men i år har den blivit skjuten på framtiden då den inte kunnat genomföras som planerat på grund av coronavirusets spridning. Två personer som haft höga förväntningar inför balen är Ida Pettersson och Rebecka Lindén som snart ska ta studenten från Anders Ljungstedts gymnasium.

– Det känns som allting redan är förstört egentligen. Det är inte samma sak längre. Grejen är ju att balen ska bli som en uppbyggnad inför studenten, säger Ida medan Rebecka fyller i:

– Ja, men samtidigt känner jag att det är bättre att balen är det som flyttas till efter sommaren än att man ska gå ut skolan nu och sedan behöva komma tillbaka efter sommaren för att springa ut. Det är värre.

undefined
"Kan vi inte ta på oss klänningarna och fotografera oss i dem. Så vi får någon jävla användning för dem", sa Ida Pettersson och skrattade till. Sagt och gjort. Tjejerna fick en liten balfotografering trots allt.

När träningarna inför balen inte kunnat bli av som tänkt är det svårt för flera baldansarna att se en verklighet där arrangemanget kommer bli av över huvud taget. Direktiven var att baltränarna skulle skicka ut videos så att paren skulle kunna träna hemma i det rådande lägen – men några videos har inte dykt upp än.

– De första direktiven var att mer än 500 personer inte fick vistas samtidigt i samma lokal och då delades våra träningsgrupper upp. Men när det sänktes till 50 var det svårt att kunna arrangera några träningar, berättar Rebecka. 

– Vi har ju i princip bara kommit halvvägs i vår träning. Vi har lärt oss olika danssteg men inte flätat samman allting till en koreografi. Vi har inte kommit så långt, säger Ida. 

Något som de dock är glada över är att båda två köpt förhållandevis billiga klänningar och inte bokat upp sig på några dyra sminkningar och håruppsättningar som inte går att boka av.

– Vi har köpt våra klänningarna i andrahand och jag hade tänkt fixa mitt hårt och smink hos en jag känner och inte på någon salong. Så det är lite tur i oturen, säger Rebecka medan Ida nickar medhållande och fortsätter:

– Jag hade tänkt köpa löshår som är väldigt dyrt och var i kontakt med en återförsäljare för att bestämma färg på håret och liknande. När det här började bli värre och jag insåg att det kanske inte skulle bli något alls så struntade jag i det. Som sagt så känner man sig inte lika taggad längre.

undefined
Det var så här det skulle va. Det är så här det kanske inte blir. Exalterade släktingar som vill få fina foton på sina studenter.

Om balen nu blir av efter sommaren är det inte säkert att alla som anmält sig sedan tidigare varken kan eller vill vara med.

– Jag själv spelar innebandy i IBF Linköping och om matcherna dragit i gång på helgerna kommer jag kanske inte kunna vara med på balen, förklarar Ida. 

Hur går snacket bland de som tänkt dansa? Finns det några som kanske ska flytta eller studera på annan ort efter sommaren? 

– Vi går ju en praktisk utbildning och de flesta i vår klass har redan fått jobb och kommer stanna i Linköping. Därför är det inte någon vad jag vet som ska plugga vidare efter sommaren. Vissa är såklart besvikna över turerna med balen men sen finns det också personer som i princip blivit medtvingade till att dansa bal som nästan är lättade över att slippa dansa. Så det är lite olika, säger Ida och skrattar till.

Det enda tjejerna kan göra nu är att vänta och se hur utvecklingen blir. Båda två är dock förstående över det rådande läget.

– Det hade varit både svårt och tråkigt att dansa utan publik och att hålla avstånd. Det finns inte så mycket att göra åt saken, avslutar Rebecka och suckar.

Abiturientbalen

1986 dansade de första paren ut i ishallen på Ljunkans bal. Årets därpå hade också eleverna från St Lars och Berzeliusskolan baler, och till sist kom även Katedralskolan med.

Numera är Linköping känt som abiturientbalernas stad. Knappast någonstans är arrangemangen så genomarbetade och imponerande.

Solbjörg Lundestad Carlberg gjorde koreografin till den första abiturientbalen i Linköping. Än i dag dansar studenterna på hennes sätt. Frågan är om det kommer ske i år eller inte. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!