Den här roboten kan ta över städandet i Linköping

Billigare, renare omgivningar och bättre arbetsmiljö. Det tror Linköpingsföretaget Dyno robotics att deras sopande robot kan bidra med.

"Vi tror att tekniken som vi utvecklar även kommer att kunna användas till skurmaskiner, ismaskiner på hockeyrinken eller plogmaskiner", säger Fredrik Löfgren.

"Vi tror att tekniken som vi utvecklar även kommer att kunna användas till skurmaskiner, ismaskiner på hockeyrinken eller plogmaskiner", säger Fredrik Löfgren.

Foto: Dyno robotics, Victor Bomgren

Linköping2020-07-23 06:00

– I dag är det människor som plockar godispapper och fimpar. Det finns maskiner som till exempel kan sopa upp burkar, men med en människa som antingen kör eller styr. Vi tänker att det här borde gå att automatisera, säger Fredrik Löfgren, forskningsingenjör och robotutvecklare.

Hans företag, Dyno robotics, har fått ett bidrag på 300 000 kronor från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova för att utveckla autonoma robotar som ska kunna städa både inne och ute. Roboten, som inte är färdigutvecklad, är utrustad med flera olika sensorer. GPS – för att veta vart den ska – och kameror, robotens "ögon", så att den kan hitta i närområdet. 

– Den har även vissa övermänskliga sinnen som ultraljud, något som ju fladdermössen använder för att hitta. Även lasersensorer gör att roboten blir väldigt precis. 

Företaget har kontakt med bland annat fastighetsägare, Linköpings universitet, städfirmor och Green Landscaping i Linköping. Många på ledande befattningar gillar idén. Enligt Fredrik kommer roboten att spara pengar och arbetet bli mer noggrant utfört – en robot kan inte slarva eller ha en dålig dag. 

De anställda på golvet är mer skeptiska och vissa är oroliga att förlora sina arbeten. 

– De flesta företag ser roboten som ett komplement. De som arbetar på golvet kan bli robotskötare. Lite som att man är ute med en hund. Roboten är med och gör vissa saker medan städaren eller parkarbetaren kan göra något annat – som att vattna eller klippa en häck. 

– Med robotar får vi ökad frekvens i städningen, vilket ger oss renare miljöer. Även arbetsmiljön för städaren förbättras. De slipper gå i massa vägdamm och dra tunga maskiner.

Hur roboten ska styras är inte bestämt. Företaget har provat appstyrning, instrumentpanel och röststyrning.

– Människans primära kommunikationssätt är via rösten. Det är svårare för oss att navigera i menyer och knappval. Det är enklast för oss att säga till roboten "Åk till Skäggetorp och städa vid Skäggetorpsskolan". 

När kan vi se sopande robotar på Linköpings gator?

– Så snart som möjligt. Tillståndet på förarlösa bussar på campus skulle kunna nyttjas även till dessa. Ska de ut på de allmänna vägarna behövs en lagförändring. Tyvärr måste vi nog göra våra tester i Asien, även om vi hellre hade gjort dem här. Det är en uppmaning till våra politiker: Se över reglerna. Annars förlorar vi många arbetstillfällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!