Den 120 år gamla villan restaureras för ny hyresgäst

I 120 år har den stora villan bott på Sankt Larsgatan 42. Under det dussinet decennier har adressen huserat allt från bankirer till konsuler och operationsbäddar. Nu renoveras villan för nästa hyresgäst som blir Consid Consulting.

År 1900 uppfördes villan på Sankt Larsgatan 42 av bankdiretkör Berhard Söderbaum och fick namnet den Söderbaumska villan.

År 1900 uppfördes villan på Sankt Larsgatan 42 av bankdiretkör Berhard Söderbaum och fick namnet den Söderbaumska villan.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2020-07-30 07:00

År 1900 stod villan färdigbyggd på Sankt Larsgatan 42. Beställare var bankdirektör Berhard Söderbaum och villan kom att kallas för den Söderbaumska villan. Bankdirektören bodde där med sin familj i tolv år. Därefter flyttade hans efterträdare Ludvig Aurell in och senare rådman Richard Hultmark. 1935 överlämnades nyckeln till konsul Knut Albert (K.A) Ullholm, grundare av Ullholms strumpfabrik.

– Jag var inte i huset på den tiden men vi brukade äta söndagsmiddagar och fira jul där hos mormor och morfar på 60-talet när jag var liten, säger Johan von der Burg, barnbarn till K.A och Greta Ullholm.

Vad minns du mest från huset?

– Jag minns flaggstången ovanför entrén. Morfar Albert agerade tysk konsul ifrån huset, så på tyska högtider skulle det hängas ut en tysk flagga. Då fick vi barn ibland klättra ut genom fönstret på övervåningen och sätta dit den där flaggan, med livet som insats (haha).

undefined
Figurerna i den kinesiska tapeten buktar ut och strävar mot fingarna när man drar över väggen.

Mormor Greta dog när Johan var fyra år och K.A dog sex år senare. Villan övertogs då av Johans pappa Sture von der Burg, dansk konsul och svärson till K.A. Från den tiden minns Johan föräldrarnas sociala tillställningar, och efterfesterna som han och hans syster styrde i tonåren. Han minns matsalen och den kinesiska salongen med den gyllene kinesiska tapeten i stora rummet på första våningen. Rummet, liksom tapeten, finns kvar.

– Vi gick här med kunden och kollade inför renoveringen. Jag skämtade om att limma upp nya tapeter, då tittade de på mig som att jag vore dum i huvudet, säger Joakim Wallqvist som håller på att dra listen på en glasvägg.

undefined
"Jag skämtade om att limma upp nya tapeter, då tittade de på mig som att jag vore dum i huvudet", säger Joakim Wallqvist som håller på att dra listen på en glasvägg.

Efter att familj von der Burg lämnat villan på slutet av 90-talet på grund av en omfattande brand har Medicinskt centrum verkat i lokalerna med skalpeller och operationsbäddar. Och i slutet av sommaren flyttar nästa hyresgäst in, konsultföretaget Consid Linköping AB.

– Det känns jättekul att flytta till den här fina, anrika villan. Det är en långsiktig investering för oss. Vi har vuxit ur våra lokaler på Platensgatan och det här passar vår vilja att hitta unika fastigheter i centrala lägen, säger Douglas Lindevall, VD för Consid Linköping.

Inför inflyttning och inredning har fastighetsägaren Mannersons Fastighets AB stått för restaurering tillsammans med Stångebro bygg och Fredrikssons arkitektkontor.

– Det här projektet har gått ut på att ta fram gamla golv och tak och laga upp stuckaturer. Samtidigt har det installerats modern ventilation, kyla, el och målats i Consids färger. Men vi gör det på det sätt som i minsta mån skämmer den här otroliga byggnaden från sekelskiftet, säger Samuel Liljethörn, delägare på Fredrikssons.

Även på Mannersons, som tog över ägandet av huset på slutet av 90-talet, inriktar man sig på att ta vara på kulturrika byggnader.

– Vi vill investera i gamla byggnader och på så sätt göra Linköping mer attraktivt, säger Carl-Fredrik Grönhagen, vd på Mannersons.

Hur mycket har den här restaureringen kostat?

– Det vill jag helst inte gå in på. Men det är bättre att vara realistisk än att tro att det blir för billigt. Men vi är väldigt nöjda med de nya installationerna och att vi lyckats behålla så många originaldelar, dels de munblåsta fönstren som skapar ett helt annat ljus. Vi vill försöka ta vara på husets karaktär, och förstärka det.

Bernhard och Söderbaums

Bernhard Söderbaum föddes 1851 i Edvalla i Tierp och dog 1927 på Djursholm i Danderyd. Däremellan var han bland annat bankdirektör för Östgöta Banken och satt i styrelsen för Cloetta och Centralbanan.
Bernhard föddes in i den stora anrika släkten Söderbaum, om vilken det skrivits böcker och upprättats en förening 1928 som anordnar släktträffar vart tredje år. Stamfader var mjölnare Petter Persson Söderbom (1747-1808) som på inrådan av en fransk kock vid bruket ändrade namnet till Söderbaum.
 

Karta: Sankt Larsgatan 42
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!