Ny tillvaro väntar Demirok: "Förändras radikalt"

"Som partiledare kommer livet att förändras radikalt". Det säger statsvetaren vid Försvarshögskolan Jenny Madestam. För Muharrem Demirok (C) har det första dygnet, sedan partiledarbeskedet, varit ett smakprov på vad som komma skall.

Muharrem Demirok (C) fick, efter onsdagens besked, känna på hur det är att vara partiledare. "Det är en tillvaro som jag inte är van vid", säger han.

Muharrem Demirok (C) fick, efter onsdagens besked, känna på hur det är att vara partiledare. "Det är en tillvaro som jag inte är van vid", säger han.

Foto: Albin Wiman

Linköping2023-01-12 18:00

Centerns valberedning föreslår Linköpingspolitikern Muharrem Demirok till ny partiledare efter Annie Lööf. Beskedet gavs inför ett stort mediauppbåd, vid partiets kansli i Stockholm, under onsdagsförmiddagen. Mängder av intervjuer gjordes direkt efter pressträffen – men också under den resterande dagen. 

När vi når Muharrem vid lunchtid på torsdagen beskriver han dygnet så här:

– Det var en vän som skrev till mig igår: "jag förstår om du befinner dig mitt i en torktumlare" – men jag skulle säga att det kändes mer som att jag befann mig mitt i en hel tvättstuga. Det har varit ett speciellt och annorlunda dygn, det var som att gå från noll till 110 på en gång, men det har också varit oerhört kul och givande.

– Att helt plötsligt, under ett dygn, vara omskriven i alla medier på en gång är en tillvaro som jag inte är van vid, fortsätter han.

undefined
Statsvetaren och forskaren Jenny Madestam, vid Försvarshögskolan, konstaterar att Muharrem Demiroks liv kommer att förändras radikalt om han blir vald till partiledare. "Rent privat kommer den stora förändringen märkas i arbetstid och säkerhetsarrangemang, och att vara i konstant medialt fokus", säger hon.

Jenny Madestam, forskare och statsvetare vid Försvarshögskolan, konstaterar att Muharrem Demirok står inför något helt nytt. Det är en omställning att gå från kommunpolitiken i Linköping till att vara partiledare.

– Som partiledare kommer livet förändras radikalt. Framförallt eftersom en partiledare förväntas utföra mängder av uppgifter som bara partiledare gör: från partiledardebatter i tv till att hålla tal i Almedalen. Utöver det ska partiledaren representera hela partiet vilket innebär att personen måste hitta ”mitten” av partiet och kommunicera det, skriver hon i ett mejl till oss och fortsätter:

– Rent privat kommer den stora förändringen att märkas i arbetstid och säkerhetsarrangemang, och att vara i konstant medialt fokus.

Hennes kollega vid Linköpings universitet, statsvetaren Johan Wänström, konstaterar följande:

– Muharrem har varit ordförande för en stor nämnd i Linköping och vi vet att lokala politiker på den nivån brukar jobba både dag, kväll och helg. Därför behöver det kanske inte nödvändigtvis vara ett jättestort steg för honom när det gäller arbetstiden. Den stora skillnaden tror jag kommer vara att han måste vara i Stockholm och på resande fot mycket mer.

undefined
Johan Wänström, forskare och statsvetare Linköpings universitet, menar att rollen som partiledare kanske inte nödvändigtvis innebär fler arbetstimmar än för en framträdande politiker i Linköping. Däremot innebär uppdraget betydligt mer resor och arbete i huvudstaden.

När Annie Lööf deklarerade att hon skulle avgå som partiledare sa Muharrem Demirok först att han inte var intresserad av uppdraget. Han hänvisade då till den mängd hat och hot som partiledarposten kan innebära.

Nu, efter onsdagens besked, uttalar han sig inte likadant längre.

– Det jag sa då ska ses i kontexten av att vi hade en valrörelse tätt inpå – en valrörelse som var väldigt speciell och extremt polariserad. Jag hade också händelserna i Almedalen, och de hot som riktades mot Annie, i färskt minne. Det finns ett liv mellan valen också då det är ett lite annat tempo och en annan retorik, säger Muharrem Demirok.

Och den tiden är inte lika fylld av hat och hot?

– Man måste väga det negativa mot det positiva. Att vara partiledare är en fantastisk möjlighet och få förunnat. Det är ett av de finaste uppdragen politiskt. Om man lägger allt i vågskålen väger det positiva ofta över.

undefined
Om inget helt oförutsett inträffar kommer Muharrem Demirok att att väljas till Annie Lööfs efterträdare vid en extrainsatt partistämma i februari. "Man blir en allmän egendom på ett annat sätt", säger han om utmaningarna med uppdraget.

Om du väljs till partiledare, blir det arbeta i Stockholm varje dag då?

– Man är partiledare för hela Centerpartiet och det finns 290 kommuner och 21 regioner att besöka. Om jag väljs kommer jag att lägga stor tid på att resa runt – och visa att jag fortsatt är samma gamla Murre.

Men det kommer att vara en stor omställning för dig?

– Ja, absolut. Från att ha Corren, SVT Öst och lokalradion på sig ska jag svara på frågor i alla möjliga medier. Man blir en allmän egendom på ett helt annat sätt – och det kräver en anpassning, säger Muharrem Demirok.

undefined
Efter beskedet från Centerns valberedning har en två år gammal tweet från Muharrem Demirok fått nytt liv. "Den kommer att leva kvar under hela mitt politiska liv", säger Muharrem Demirok.

Efter onsdagens besked från Centerns valberedning var reaktionerna på sociala medier många. Bland annat fick denna tweet av Muharrem Demirok nytt liv: "Vet ni vad jag riktigt j.vla trött på? Äldre, privilegierade och, dare I say, vita män. De slänger ur sig påståenden, gissningar och rena osanningar som de hävdar är fakta, sen blir de kränkta när man ifrågasätter eller rent av motbevisar deras perfekta tes".

– Den kommer att leva kvar under hela mitt politiska liv. Jag raderade den och bad om ursäkt – men ursäkten kommer inte att leva kvar lika länge som tweeten.

Hur ser du på det du skrev i dag?

– Jag tycker att jag har förklarat det ganska bra tidigare, att det blev ett olyckligt formulerat inlägg som uppfattades på ett annat sätt än vad jag menade, säger Muharrem Demirok.

Mer om partiledarvalet

Muharrem Demirok var, tillsammans med Elisabeth Thand Ringqvist och Daniel Bäckström, valberedningens tre kandidater för en ny partiledare i Centerpartiet. Trion gav sig ut på en turné som bland annat bestod av fyra utfrågningar. 

Efter turnén valde valberedningen att, på en pressträff, föreslå Muharrem Demirok som ny partiledare. 

Om inget oförutsett nu inträffar kommer den tidigare Linköpingspolitikern därför att väljas som Annie Lööfs efterträdare vid en extrainsatt partistämma den 2 februari.

Karta: Riksdagshuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!