Att beskedet från Centerpartiets valberedning att nominera Linköpings Muharrem Demirok som Annie Lööfs efterträdare skulle få reaktioner, var väntat.
I sociala medier har lyckönskningarna varit många – östgötska inläggsförfattare har stolt postat bilder på sig själva poserande med den blivande partiledaren. Men jämsides med gratulationerna har debatten om hans person gått varm.
I fokus står misshandelsdomarna från 1990-talet, som Demirok själv valde att berätta om för oss för några veckor sen. På Twitter skämtas det om ”vinnarskallen” med syftning på att han enligt domarna ska ha skallat sina offer.
Valberedningen har bedömt att händelserna inte påverkar Demiroks möjlighet att axla ledarrollen, men flera har svårare att förlåta och gå vidare.
Expressens biträdande chefredaktör Karin Olsson ställde sig på fredagen frågan "Vem skallar en annan människa?" i en krönika. "Handel och vandel säger något om en politiker", skriver hon.
I skottgluggen för kritikerna återfinns också den tweet där Demirok ryter ifrån mot "Äldre, privilegierade och, dare I say it, vita män" som far med falska påståenden. Uppmärksamheten kring tweeten briserade sommaren 2021, men fick nytt syre efter onsdagens pressträff – inte minst bland anhängare till Sverigedemokraterna.
Tweeten citeras ibland felaktigt och används som slagord för olika ståndpunkter, i negativ mening för Demirok.
En person skriver: "Dömd för multipla brott. "Trött på vita män". Absolut en lämplig ledare för Centerpartiet."
En annan: "Hade tex Jimmie Åkesson skallat folk & dömt människor pga hudfärg så hade han inte blivit kvar nån längre stund som partiledare."
Det dras paralleller mellan att det i Demiroks fall ses mellan fingrarna, medan andra politiker dömts hårdare.
Jonas Andersson (SD) lyfter också: "En anmärkningsvärd sak är att han länge varit drivande i att bygga en stor islamistkopplad moské i Linköping."
I en annan tråd, signerad Roberth Hannah (L), anklagas Centerpartiet för att vara "woke" (politisk term som beskriver en uppvisad medvetenhet om jämlikhetsfrågor mellan olika etnicitet, kön etc) som lyfter fram en ledare som både är muslim och medlem i Svenska kyrkan. Kyrkohistorikern Joel Halldorf har i veckan försvarat Demirok i en krönika för Expressen där han gett en lektion i det moderna religionssociologiska landskapet i Sverige.
"Min personliga uppfattning är att Svenska kyrkan ska ha kvar sina låga trösklar (som gör att en person som Demirok kan vara med) men också arbeta på att ta vara på de djupa valven och skapa platser för tätare gemenskap", twittrar Halldorf.
Den hårda debatten innehåller dock även röster från både höger och vänster som säger ifrån mot hatet. En vänsterpolitiker twittrar: "Blir fan deprimerad av hur mycket hat och rasism som väller över Muharrem Demirok. Hans politik har jag ytterst lite sympati för, men det han nu utsätts för är absurt."
Och en tidigare riksdagsman för Centern: "Vad många tycks ha glömt är att vår näringsminister har en färsk förtalsdom hängande över sig."
Nomineringen har också uppmärksammats av turkisk media, då Demirok härstammar från Turkiet. Under artikeln lyder en kommentar: "Jag hoppas att han blir Sveriges president i framtiden".
Tidigare S-politikern Johan Birath passar på att ge Demirok ett råd på Facebook: "Ät ordentligt så ordnar sig resten nästan av sig självt."