Det har varit en knackig start för Muharrem Demirok som efterträdare till Annie Lööf. Visserligen är det inte ovanligt att nya partiledare börjar med en brant uppförsbacke, men i DN/Ipsos opinionsmätning i mars fick han ett rekordlågt förtroende bland väljarna. Under måndagen var han tillbaka i Linköping.
Först träffade han en klass på fordonsprogrammet vid Vreta Naturbruksgymnasium i Ljungsbro, följt av en rundvandring på skolan. Därefter träffade han media – och presenterade en nyhet om lantbrukspolitiken.
– Söktrycket hit till naturbruksgymnasiet är högt. Det är många ungdomar som känner framtidstro och vill jobba inom det svenska lantbruket. Då är det politikens roll att se till att den framtidstron inte grusas utan att man får de förutsättningar som krävs, säger Muharrem Demirok.
Det partiet föreslår är att startstödet för unga lantbrukare, som startar ett nytt eller tar över ett befintligt lantbruksföretag, ska utökas. I regeringens budget finns 160 miljoner kronor öronmärkta mellan 2023 och 2028.
Centerpartiet vill öka den budgeten med 50 miljoner kronor.
– Det är svårt att ta över en gård och genomföra ett generationsskifte. Det måste bli lättare – och en ung person som kliver in ska inte behöva börja med enorma skulder, säger Muharrem Demirok.
Det maximala startstödet ligger i dag på 300 000 kronor.
Hur mycket mer vill ni att lantbrukare ska kunna få?
– Det kan jag inte svara på exakt, men med vår höjning av budgeten kommer det att bli en ansenlig summa mer.
Men räcker verkligen ett startstöd vid generationsskiften?
– Nej, det gör det absolut inte, men det är ett sätt att göra det enklare. Sedan behövs det fler incitament. Vi behöver stärka svenskt lantbruks konkurrenskraft, vi måste minska regelbörden som ligger på svenska lantbrukare och vi behöver sänka arbetsgivaravgiften för unga. Det ger en helhet som skapar högre lönsamhet.
Under Muharrem Demiroks korta tid som partiledare har han framförallt pratat om förändringar i partiets skolpolitik. I Linköping har de styrande partierna Socialdemokraterna och Moderaterna nyligen beslutat att lägga ned fyra grundskolor och elva förskolor.
Har du följt skolfrågan här i Linköping?
– På avstånd, men jag skulle inte säga att jag är insatt. Jag överlåter det till mina kollegor lokalt här i Linköping.
– Däremot vill jag säga att det här tyvärr är något som vi ser i alltför många kommuner just nu. Tittar man på regeringens vårändringsbudget hade jag och många andra förhoppningar om att det skulle finnas pengar till kommunerna och skolan. Det fanns noll och ingenting – så vi lär få se fler skolnedläggningar runt om i Sverige framöver, fortsätter Muharrem Demirok.
Men vad tycker du om beslutet?
– Det finns ingen anledning för mig att säga något annat än vad C i Linköping har gjort. Det finns en rimlig kritik mot beslutsprocessen bland annat. Samtidigt finns det ingen, varken majoritet eller opposition, som tycker att det är kul att fatta såna här beslut.
Hur ska du vända dina egna låga opinionssiffror?
– Jag är inte orolig. Jag åker land och rike runt just nu och det finns en enorm revanschlusta i partiet. Sedan måste man se på det långsiktigt. Jag har jämfört partiledarskapet med ett Vasalopp. Man kan inte sikta på att vinna spurtpriset utan man måste sikta på att vara först över mållinjen i Mora.