Muharrem Demirok (C): Inbjudningarna blir politiska

Han var först ut bland partiledare att hoppa av nobelfestligheterna. Nu är Muharrem Demirok, Centerpartiets ledare bekymrad över hur Nobelkommitténs gästlista kan påverka synen på Sverige. "Att sitta och skåla med företrädare för ett land som bombar civila, sjukhus och skolor, det är helt enkelt omöjligt", säger han.

Inget svårt beslut att tacka nej till festernas fest, säger Centernas partiledare Muharrem Demirok. Som inte förstår hur nobelkommittén resonerat när de bjuder in Ryssland, Belarus och Iran.

Inget svårt beslut att tacka nej till festernas fest, säger Centernas partiledare Muharrem Demirok. Som inte förstår hur nobelkommittén resonerat när de bjuder in Ryssland, Belarus och Iran.

Foto: Fredrik Sandberg

Linköping2023-09-02 11:47

Att han var först ut att säga nej till den finaste festen Sverige har, var däremot inget självändamål.

– Jag såg Nobelkommitténs beslut på kvällen och tänkte då att det var en fest omöjlig att gå på. Men jag behövde ändå tänka över det, med tanke på omvärldsläget och hur det ser ut. Kommittén fick ju kritik och jag tänkte att de hade en möjlighet att ändra sig.

Men någon ändring blev det inte.

– Dagen efter stod de inte bara kvar vid sitt beslut utan försvarade det. Då gick det bara inte.

Så fracken som hade kunnat luftas 10 december får hänga kvar i garderoben.

Tråkigt, men nödvändigt och inget svårt beslut om man får tro Muharrem Demirok.

undefined
Inget svårt beslut att tacka nej till festernas fest, säger Centernas partiledare Muharrem Demirok. Som inte förstår hur nobelkommittén resonerat när de bjuder in Ryssland, Belarus och Iran.

– Som grabb i Vårby gård kunde jag bara drömma om att vara med på en sådan fest som jag nu skulle få gå på. Men jag känner mig helt trygg med mitt beslut. Jag står hellre sida vid sida med de ukrainare som kämpar för sin frihet än att på gå på en tillställning med företrädare för den regim som försöker mörda dem.

Det som är tråkigt, säger han, är inte att politikerna tackar nej. Det är att Nobelkommitténs beslut har fått internationell spridning och reaktioner.

– Stiftelsen äger frågan om vem de bjuder eller inte bjuder. Men de måste förstå att nobelpriset och ceremonierna som hör till inte sker i ett vakuum. Där ställer statschefen och hela kungafamiljen upp. Alla partiledarna ställer upp. Det är något som vi gemensamt bär ut i världen. En del av Sverigebilden. När man gör så här så sätter man Sverigebilden och oss alla i tveksam dager. Det blir olyckligt.

undefined
Frackar och festblåsor får hänga kvar i garderoberna hos flera av de svenska partiledarna som nu tackat nej till att komma på den största fest Sverige bjuder på.

Vilka konsekvenser det kan få när det gäller hur pristagare och andra inbjudna gäster kan reagera, det återstår att se, menar han.

Argumentet att man genom att bjuda in de här länderna är att visa vad öppenhet och demokrati handlar om håller inte, tycker Muharrem Demirok. 

– Det är ju inte så att det är en brist på kunskap om var västvärlden står och vad demokrati är som gjort att Putin anfallit Ukraina. Det är ju precis tvärtom. Det är med den fulla vetskapen om just vad demokrati, öppenhet och frihet står för. Putin avskyr det och det är också det som Nobelstiftelsen säger sig stå för. Att tro att en inbjudan kan ändra på Putins inställning. Nej det fungerar inte så. 

undefined
Nobelpriset och nobelfesten är det största som Sverige bjuder på. Nu finns oro kring hur gästlistan kan påverka bilden av både priset och Sverige.

Han tycker att det som nu hänt svärtar ner den finaste tillställning som Sverige har. 

– Att sitta och skåla med företrädare för ett land som bombar civila, sjukhus och skolor, det är helt enkelt omöjligt. 

Att nobelpriset inte handlar om politik, är ett annat argument som han inte heller ger mycket för.

– När nu ambassadören är inbjuden så blir det politik, det går inte att komma undan att man tolkar det som att väst kommer att mjukna. Jag vill inte vara en del i det spelet.

Hur tror du att beslutet att bjuda in Ryssland, Belarus och Iran påverkar synen på nobelpriset framöver?

– Jag vågar inte spekulera i det. 

Hittills har företrädare för Vänsterpartiet och Miljöpartiet tackat nej till nobelfesten. Det är lite oklart hur Liberalernas företrädare ska göra. Sverigedemokraternas partiledare som i år är inbjuden för första gången har också tackat nej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!