Demenscenter – satsning eller neddragning är frågan?

Alliansen kallar det för en satsning på demensvården i Linköping. Socialdemokraterna hävdar att det rör sig om en neddragning.

Mikael Sanfridson (S), vice ordförande i äldrenämnden tycker inte att Alliansens avtal handlar om att utveckla demensvården.
Ordförande i nämnden, Liselotte Fager (KD) är av motsatt uppfattning.

Mikael Sanfridson (S), vice ordförande i äldrenämnden tycker inte att Alliansens avtal handlar om att utveckla demensvården. Ordförande i nämnden, Liselotte Fager (KD) är av motsatt uppfattning.

Foto: Arkiv

Linköping2020-05-27 17:00

På torsdagen kommer äldrenämnden av allt att döma att uppdra åt Leanlink att utveckla demenscentrum i Linköping. 

Enligt förslaget ska avtalet börja gälla första september och avslutas 31 augusti 2023, men det finns möjlighet att förlänga avtalet vid två tillfällen med två år i taget.

Bakgrunden till beslutet är att man ser att behoven inom demensvården kommer att öka inom en väldigt snar framtid, säger Liselotte Fager (KD) äldrenämndens ordförande. Det gäller framförallt utredningar, men Liselotte Fager ser också behovet av stora utbildningssatsningar.

– Vi ser att vi kommer att behöva mer kompetens inom det här området.

I uppdraget ska ingå en rad åtgärder. Bland annat stöd och samordning av insatser till den som drabbats och deras närstående.

Sedan 2018 har demensresurserna i kommunen samlats på ett ställe. Avtalet kan ses som en utveckling av det, enligt Liselotte Fager.

Det stora problemet inom verksamheten är att hantera den kö av personer som ska utredas för demens. För att beta av kön ska två personer anställas på heltid under sex månader. Kostnaden för utökningen är 500 000 kronor.

Nyordningen innebär också att det man kallat öppen dagverksamhet läggs ner. Istället hänvisas den enskilde till biståndsbedömd dagverksamhet. Enligt tjänstemännens analys är det få personer som kan ta del av den öppna verksamheten och dessutom finns det inget krav på att kommunen ska ha en sådan verksamhet. När den läggs ner frigörs 750 000 kronor. Det är de pengarna som Alliansen ser som en förstärkning av resurserna.

Mikael Sanfridson (S) vice ordförande i äldrenämnden är kritisk till detta.

– Detta är ingen satsning överhuvudtaget. Istället försöker man beta av utredningskön och det görs redan.

Han påpekar att de enda nya pengar som tillförs är 500 000 kronor och de finns bara i sex månader. De 750 000 kronorna finns redan i verksamheten.

– Det här är inte att utveckla demensvården framåt. Trots att vi vet att efterfrågan kommer att öka, säger han.

Totalt kommer avtalet att kosta 8,5 miljoner. Mikael Sanfridson och Socialdemokraterna anser att den rimliga kostnaden för uppdraget istället borde ligga runt 10 eller 11 miljoner.

Liselotte Fager (KD) håller inte med. Hon menar att alternativet hade varit att äldrenämnden tagit tillbaka de 750 000 kronorna. 

– Nu blir de kvar som en generell förstärkning i verksamheten, då är det en satsning, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!