Tågtrafiken rullar igen – förseningar på pendeln

Ett elfel mellan Linköping och Mjölby stoppade eller försenade tågtrafiken i stora delar av Östergötland på tisdagsmorgonen. Sedan klockan 13.15 är problemet åtgärdat, skriver SJ på sin hemsida.

Lotta Pelling med dottern Ester, tre månader, har väntat i 45 minuter på resecentrum i Linköping.

Lotta Pelling med dottern Ester, tre månader, har väntat i 45 minuter på resecentrum i Linköping.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2022-10-04 08:29

Östgötatrafiken skrev på sin hemsida att det var stopp i trafiken på grund av strömavbrott och att flera avgångar med Östgötapendeln ställs in. En del sträckor ersätts med buss. 

Vid 12-tiden kvarstår en del förseningar för pendeltågen, medan fjärrtågen verkar rulla. 

När redaktionen besöker resecentrum i Linköping vid 9.30-tiden står Lotta Pelling där med dottern Ester, tre månader. 

– Jag har stått och väntat i snart 45 minuter, men beskedet som kom nyss var att tåget är inställt resten av dagen. Jag ska åka till en god vän som bor strax utanför Vikingstad. Har varit i kontakt med en kompis till mig som kommer och hämtar oss med bil. För min del är det lugnt, jag är mammaledig och har egentligen all tid i världen. Det är säkert värre för andra som jobbar och som är beroende av att pendeltågen rullar enligt tidtabellen, säger Lotta Pelling.  

– Ett spår är nu öppet, har jag fått till mig, säger Mattias Näsström, biträdande trafikchef på Östgötatrafiken, vid 09.45-tiden.

– Men bara ett spår innebär att tågen får vänta på varandra. Jag har ingen exakt uppdatering för när det kan rulla som vanligt igen, fortsätter han. 

– Det är Trafikverket som bestämmer och VR, finska SJ, som kör tågen på vårt uppdrag. VR tar direktiv direkt från Trafikverket. Vi uppmanar våra kunder att följa informationen i appen, på skyltar och via utrop på stationerna, säger Mattias Näsström. 

Hur är det med ersättningsbussar?

– De finns men de är svåra att få tag på och mycket långsammare. Ofta är det ett bättre alternativ att vänta på nästa tåg, säger Mattias Näsström.

SJ hade en rad försenade tåg på morgonen, men tack vare det öppnade spåret börjar trafiken lossna. Tåget som lämnade Malmö 07.05 och skulle avgå från Linköping mot Stockholm klockan 9.58 kom iväg klockan 10.01, bara tre minuter efter tidtabellen. 

Vid klockan 08.25 kontaktades redaktionen av en passagerare på ett pendeltåg mellan Vikingstad och Linköping, Mattias Sörsjö. 

"Vi har fått i uppdrag att evakuera passagerarna från ett trasigt pendeltåg. Det är lite kaos med kraftiga förseningar", skrev han i ett mejl. 

När vi får kontakt med Mattias Sörsjö en halvtimme senare har han anlänt till Linköping med ett överfullt pendeltåg: 

– Vi var en kvart försenade när vi rullade ut från Vikingstad. Sedan fick vi besked att vi skulle evakuera passagerarna från ett annat tåg, berättar han. 

Det strandade tåget hade varit på väg söderut, men blivit stående mellan Vikingstad och Malmslätt. 

– De passagerarna fick kliva på vårt tåg och åka med tillbaka till Linköping. Nu är jag på resecentrum och här står fullt med tåg som inte kan komma iväg, och det är fullt med folk, berättar Mattias Sörsjö på telefon vid 08-50-tiden. 

Han bor i Vikingstad och berättar att han tågpendlat sedan 2004: 

– Så jag är van vid tågstrul, men nu har det varit lugnt ett tag. Tills i dag, tillägger han. 

En kvinna som kontaktar redaktionen undrar varför ersättningsbussar inte kommer. 

"Svar jag fick nu på förmiddagen är att bussar är beställda för över en halvtimme sedan, men fortfarande inte bekräftade. Detta är nu cirka 45 minuter sedan och fortfarande har inget hänt", skriver hon i ett mejl. 

Texten kommer att uppdateras.

Många väntar på resecentrum i Linköping.
Många väntar på resecentrum i Linköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!