Orden är Ann de Jonges, vd för det kommunala bostadsföretaget Lejonfastigheter AB. Hennes rykte är gott bland medspelarna i byggbranschen, inte minst bland kommunens politiker. Och det är klart, det ligger i politikernas intresse att backa upp en vd som vill att kommunen bättre utnyttjar offentliga miljöer (som att pensionärer får tillgång till skolsalar på kvällstid), tillika en vd som vill öka flexibiliteten i närmiljön.
Vi träffas på Lejonstadens kontor, nästgårds till Stångs restaurang, mitt emot Scandic Hotel. En robust, trivsam lokal, som inger mig en skön båtkänsla.
Arbete, bostad och en meningsfull fritid, är det inte vad alla drömmer om?
– Jo, men allt måste hänga ihop. Det kommer alltid att finnas ekonomiska begränsningar, men om vi vill växa – och det vill vi ju – måste vi bli mycket duktigare att spara.
Ann de Jonge satsade i början av sin yrkeskarriär på den kommersiella sidan och arbetade bland annat med att utveckla köpcentra. Utmaningen låg framför allt i att få de olika företagen att samarbeta.
– Varje butik värnade sitt varumärke och det kunde ibland bli lite problematiskt att få samtliga butiker att samarbeta.
Det låter lite knivigt?
– Ja, både och. Kruxet var att få alla att respektera de starka varumärkena, förena dem med det gemensamma varumärke man ville skapa och sen se till att det skapas av gruppen, alla tillsammans.
Att vi just nu lever i ett samhälle i snabb förändring är dock inget som verkar plåga henne.
– Ta till exempel digitaliseringen. Många menar i dag att allt som kan digitaliseras också kommer att digitaliseras. Oavsett hur vi reagerar på det budskapet måste vi förhålla oss till det. Men samtidigt får man inte kasta sina grundvärderingar i sjön, säger hon.
Vilken av dina grundvärderingar har hängt med längst?
– Att jag i min ledarroll ger människor chansen att växa, det är viktigast av allt.
Samtidigt som Linköping växer behöver bostäderna som byggdes på 60- och 70-talen rustas upp. Eller kanske till och med rivas.
– Vi ställer många fler frågor i dag. Om material, energilösningar och hållbarhetsaspekter. Inte minst social hållbarhet.
Ja, vad är det? Social hållbarhet?
– Det är mycket som ryms i det begreppet. Vi ska kunna spegla samhället. Ha en jämn könsfördelning i vår personal. Att vi bygger skolor med en trygg och säker utomhusmiljö, energisnål och giftfri.
– Det har blivit ett starkare fokus på detta på senare år. När social hållbarhet blev ett begrepp fick företagen något att förhålla sig till. Det är bra, vi måste våga att spänna bågen.
Blir du inte nervös när du ska avgöra de äldre byggnadernas öde? Passar de in i bilden när Linköping har en ny fräsch simhall, nytt resecentrum, en modern biograf, ny stadsdelar (som Villastaden) och troligen också en järnvägstunnel?
– Att jag är vd betyder inte att jag ensam fattar varje beslut. Jag tror på medinflytande. Som planerna ser ut så kommer Linköping att bli staden som återförenas med sin å. Det är stor efterfrågan från boende på bägge sidor att komma ända ned till vattnet.
Hur säkerställer du att dina beslut blir kloka och genomtänkta?
– Genom träning, träning och åter träning. Det finns inga genvägar.