En statlig utredning har lagt fram flera förslag på förändringar av strandskyddet. Ett av syftena är att göra det enklare att bygga.
Bland annat föreslås att skyddet tas bort för vattendrag som är smalare än två meter och för sjöar som är mindre än ett hektar. Strandskyddet ska inte heller gälla för vatten som anlagts efter 1975. Länsstyrelsen får i uppgift att fastställa var skyddet gäller.
Den politiska majoriteten är positiv till förändringarna, men efterlyser också tillämpningsanvisningar för vatten som anlagts i naturvårdssyfte efter 1975. Det kan till exempel röra sig om restaurerade våtmarker, grävda groddjursdammar och liknande.
Utredningen förslår också att strandskyddet ska stärkas i områden med högt bebyggelsetryck. Det är bygg- och miljönämnden kritisk till. Så här skriver nämnden i sitt yttrande: "Förslaget bedöms oproportionerligt vid exempelvis områden som redan är ianspråktagna. Som exempel har vi stora områden runt Stångån i Linköping, som långsiktigt har planerats att exploateras. En sådan förändring skulle kunna få väldigt stora konsekvenser för kommunens planering."
Nämndens remissyttrande ska behandlas i kommunstyrelsen innan det skickas in.
Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet och menar att förändringarna av strandskyddet riskerar att påtagligt försämra det befintliga naturskyddet. Partiet påpekar att även de små vattendragen har stor betydelse för flora och fauna och därför även fortsättningsvis bör ha ett starkt skydd.