Videon är inte längre tillgänglig
– Det kan kosta någon livet om säkerhetsreglerna på en byggarbetsplats inte följs. En byggjobbare föll från en balkong hos ED Bygg i Norrköping i februari och dog. Därför är våra inspektörers kontroller viktiga. Problemet vid arenan var att det saknades en byggställning vid bygget av tornen, säger Robert Aldén, sektionschef på Arbetsmiljöverkets kontor i Linköping.
I torsdags gjorde inspektörer ett oanmält besök och förbjöd arbetet med montering av väggar med användande av saxlift. Botrygg har fått godkänt för att fortsätta arbetet eftersom man nu använder en annan typ av lift. Och förbudet är kopplat till ett vite om arbetet ändå fortsätter utan att problemet åtgärdas. Arbetsmiljöinspektörerna hade också andra anmärkningar kopplade till säkerheten på arbetsplatsen även om de inte såg just detta som tidningens fotograf fångade på flera bilder. Det vill säga arbetare som inte använde sina säkerhetslinor.
Bestämda regler
När byggarbetare jobbar på ett tak måste det antingen finnas ett skyddsstaket eller säkerhetslinor som används. Skyddsstaketen ska till exempel vara minst en meter höga och uppförda på speciella sätt, de måste klara ett bestämt tryck.
– Vissa av staketen på platsen uppfyllde inte dessa krav. Det är arbetsgivarens och huvudentreprenörens ansvar att arbetstagare har och använder den skyddsutrustning som behövs. Man kan inte skylla på den enskilde byggarbetaren, säger Robert Aldén.
Det är Botrygg som bygger arenan och som är huvudentrepenör.
– Det är bara en liten del som det anmärktes på, allt annat var bra. Vi tar arbetsmiljöarbetet med säkerheten på störst allvar, säger Adam Cocozza, företagets vd till tidningen.
Två olika tillfällen
Företaget har också sju underentreprenörer på plats i dagsläget. Corren mejlade bilderna på byggarbetare som rör sig nära kanten på andra våningen, utan att använda säkerhetslinorna, till Botrygg för att få en kommentar.
– Dessa bilder ger ingen rättvisande bild av vårt arbetsmiljöarbete. Detta är slarv som förekommit i undantagsfall. Den här typen av ögonblicksbilder kan man åka runt och fånga på de flesta byggen i Sverige. Det finns strikta regler på Botrygg om fallskydd. Den som inte använder utrustningen blir varnad, skriver Maria Brahim, byggchef.
tidningens fotograf dokumenterade den livsfarliga arbetssituationen vid två olika tillfällen.
Olyckor händer just i den stund man är oförsiktigt. Varför tror du att bilderna är orättvisa?
– Du använder bilderna som en generell bild av vårt arbetsmiljöarbete. Det stämmer inte. Vi har rutiner och statistik som ligger bra till jämfört med andra företag. Dessa bilder kan man ta på de flesta byggen där stombyggnad pågår, svarar Maria Brahim.
Följs upp
Enligt henne jobbar företaget med ständiga förbättringar inom arbetsmiljön och kräver även från underentreprenörer samma höga nivå på säkerheten.
– Vi ska använda bomlift tills ställning kommer på plats. Men jag tror nog att vi är ett av få företag i landet som utöver skyddsrond varje vecka även håller en avstämningsrond för att se till att allt är åtgärdat, skriver Maria Brahim.
Arbetsmiljöverket kommer att följa upp det här ärendet och besöker arbetsplatsen igen nästa vecka. Enligt Adam Cocozza ska företaget kolla vilka som inte använder säkerhetslinor för att ta itu med det.