Sex mord och sexton skjutningar mellan april 2021 och januari 2022. Ingen är ännu dömd för brotten och därför är tryggheten en aktuell fråga.
Borgmästare Lars Vikinge (C), ordförande i kommunfullmäktige menar att civilsamhället är viktigt.
– Vi måste bygga föreningsliv där det inte finns. Vi behöver tidiga insatser med engagerade vuxna och förstärka områdesbaserat arbete. Vi behöver också överväga att riva nedgångna hyresbostäder och bygga radhus istället.
Maria Moraes (MP) vill se mer förebyggande arbete från kommunens sida.
– Det vi ser nu är resultatet av beslut som fattades för 20 år sedan. Polisen säger att de inte klarar av det själva. De behöver stark socialtjänst, avhopparverksamhet och skola. Det kan bli mycket värre om vi inte gör något. Det vi gör nu förebygger det som händer om 20 år.
Sofia Frithioff (V) tycker att den som begår brott ska lagföras, men vill ha ett annat fokus.
– Vi vill lyfta det förebyggande arbetet högre i debatten. Kameror, visitationer och hårdare straff är inte förebyggande arbete. Man behöver minska ekonomiska klyftor och fattigdom.
Åsa Wennergren (L) ingår i den styrande Alliansen. Hon vill se ett bättre samarbete mellan socialtjänst och polis.
– För att förhindra att ungdomar hamnar i kriminellas klor, så finns ingen bättre åtgärd än en bra skola. Vi måste byta ut "en gång är ingen gång" mot "en gång är en gång för mycket".
Chris Dahlqvist (SD) menar att det beror på politiska beslut som fattats tidigare.
– Men det handlar också om massinvandringen till Sverige. Vi vill satsa på skolan. Alla ska få en chans till en bra framtid. Vi såg det här komma. Vi behöver kameror, men också ordningsvakter när polisen inte kan hjälpa till.
Michael Cocozza (LL), från det nya partiet Linköpingslistan, är inte nöjd med SD.
– Det är jobbigt att lyssna på SD. Allting ska skyllas på massinvandringen. Vi är det parti som avsatte mest i vår budget på att åtgärda problemen. Det behövs satsningar på skolan för att kunna bryta utvecklingen. Om man inte tillför pengar, så blir det bara ord.
Niklas Borg (M) är kommunstyrelsens ordförande och har styrt kommunen den senaste mandatperioden.
– Vi har tagit stort ansvar för det kommunala trygghetsarbetet, men det är för få poliser. Nu har vi gjort stora satsningar som kommer bära frukt i framtiden och som även gör skillnad idag. Vi har satsat på ordningsvakter, kameror och socialtjänst ute i bostadsområdena.
Om hemtjänsten ska drivas av kommunen eller upphandlas av privata utförare är en konfliktfylld fråga.
Oppositionspartiet S vill se kommunal hemtjänst. Kristina Edlund (S) förklarar varför.
– När vi tillträdde förra mandatperioden fick vi säga upp 14 av 20 utförare av hemtjänst på grund av fusk och att de inte uppfyllde kraven som ställts i upphandlingarna. Det säger allt om hur verksamheterna sköts. Alliansen sätter företagen framför de äldre.
KD, som är ordförande i äldrenämnden, vill att valfriheten ska gå först.
– Alliansen går inte företagens ärenden, vi har samma tillsyn som ni hade. I Socialstyrelsens brukarundersökning är det tre privata företag i topp, som brukarna är väldigt nöjda med. Friheten är viktigast. När jag blir gammal vill jag själv få välja, säger Denisé Cassel (KD).
Kristina Edlund (S) replikerar:
– De som ligger i botten i undersökningen är också privata utförare.