Debatt om sexism gav resultat

Kritiken mot LiU-studenternas herr- och damsittningar med sexistiska inslag ledde till förändringar.

Tog skruv. Kritiken mot herrsittningarna har fått M-sektionens festeri Festmaskinisten att ändra marknadsföringen av sittningen, även innehållet har diskuterats.

Tog skruv. Kritiken mot herrsittningarna har fått M-sektionens festeri Festmaskinisten att ändra marknadsföringen av sittningen, även innehållet har diskuterats.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2018-02-20 07:00

När maskinteknologsektionens Festmaskineriet arrangerar sin herrsittning den 2 mars på Kårhuset Kollektivet så har man ändrat konceptet och marknadsföringen.

– Vi har ett pågående förbättringsarbete av dessa sittningar sedan ett par år tillbaka. Vi har tagit åt oss av den kritik som uppstod i höstas och fortsätter förbättringsarbetet med dessa sittningar, nu även tillsammans med de andra teknologsektionerna, säger Sara Narbrink, sektionsordförande för M-sektionen.

Flera olika sektioner vid Linköpings universitet har under många år haft vissa fester som är bara för män, respektive kvinnor. Vissa av inslagen på festerna har utvecklats till så kallade "strippgyckel" där studenter (manliga på damsittningar och vice versa) bjuds in för att servera och för att hålla ett litet framträdande. Detta har i flera fall gått ut på att man ska vara lättklädd eller att man delvis klär av sig under framträdandet. Och det har kritiserats i omgångar. Redaktionen har rapporterat om kritiken sedan tidigt 00-tal. I höstas fick festerna på nytt skarp kritik både av utomstående, av studenter och av Linköpings universitets ledning. Detta efter att marknadsföringen av festerna tagit former som kan härledas till striptease. Det ledde också till att ledningen kallade till sig sektionerna för att diskutera hur LiU framställs.

– Det finns inga tysta, hemliga zoner där man kan göra vad som helst. Vi har omvärldens blickar mot oss. LiU-ledningen tycker att det här är kontroversiellt, framtida arbetsgivare tycker att det är kontroversiellt. Och många studenter gör det också. Vi klargjorde tydligt vikten av LiU:s renommé och utbildningarnas värde, sa prorektor Roger Klinth efter mötet.

Kanske har förändringsarbetet börjat synas nu. Festmaskineriets sittning har bytt namn från "KÖN" (Kött, Öl & Naket) till "Herrsittningen", med underrubriken "Naturens under". Och man bjuder in dem som "känner sig manliga".

– Till att börja med har de ändrat namnet till ”Herrsittningen” eftersom motsvarande sittning för dem som känner sig kvinnliga på sektionen heter ”Damsittningen”. Dessutom har de ändrat antagningsprocessen av dem som serverar på sittningen och arbetat med förbättringar av de framträdanden som genomförs. De arbetar hårt för att ha mer spexiga och varierade framträdande för att ingen ska känna sig obekväm eller utnyttjad. Det är mycket viktigt för oss att skapa en uppskattad och rolig sittning där alla kan känna sig inkluderade och ingen känner sig obekväm, säger sektionsordföranden Sara Narbrink.

Har ni kommunicerat några tankar kring herr- och damsittningar till Festmaskineriet?

– Självklart, vi har en kontinuerlig kontakt med Festmaskineriet. De har arbetat med dessa förändringar tillsammans med andra inblandade i sektionen och gör ett jättebra arbete, säger Sara Narbrink.

En av dem som kritiserade festerna i höstas var Axel Arlesten, ordförande i Genius, en studentförening som arbetar för jämställdhet. Han är själv maskinteknolog, och han tycker att sektionens festeri verkar ha tagit till sig kritiken.

– Vi har lyft frågan, men det är de som arrangerar som har det sista ordet om hur de vill jobba med det. De har släppt ett event, börjat sin marknadsföring och man kan läsa in att den marknadsföring med stereotypa könsroller som vi kritiserade, det har inte inträffat ännu, säger Arlesten.

Han tror dock att förändringarna kommer att ta tid:

– Jag vet att det finns människor som arbetar med sittningarna långsiktigt. Man är nog lite rädd att göra en totaländring snabbt. Jag hoppas att det har blivit en liten förändring med #metoo-debatten. Nu vågar man prata mer öppet om sådana här saker, säger Axel Arlesten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!