Trots det slutade debatten med beskyllningar om påhopp på enskilda fullmäktigeledamöter och ett konstaterande från Niklas Borg (M) att han just blivit kallad rasist.
Interpellationen som orsakade debatten var undertecknad av Susanna Kellgren Lundberg (L) och rörde desinformation om socialtjänsten. Frågan, som riktade sig till social- och omsorgsnämndens ordförande Annika Krutzén (M), var bland annat vad kommunen gör för att motverka sådan desinformation i arbetet med föräldrar, vårdnadshavare och övriga kommuninvånare.
Annika Krutzén konstaterade att förvaltning och nämnd ser att kampanjerna har försvårat socialtjänstens arbete mot vissa grupper.
– Det är jätteallvarligt att sådana här kampanjer sprids för det innebär att barn som kanske behöver hjälp inte får det, sa hon.
I ett senare inlägg sa hon också att det går åt enorm kraft och stora resurser för att motverka kampanjer som vill undergräva tilltron till sociala myndigheter. Men att det finns planer för hur arbetet ska fortsätta.
– Resurser som vi skulle kunna lägga på att hjälpa barn, unga och deras familjer. I stället måste vi slå ner sådana här desinformationskampanjer och fördomar för att ens komma in i familjerna, sa hon.
Det var när vice ordförande i kommunstyrelsen Niklas Borg (M) tog till orda och sa att kampanjer av det slag som diskuterades försvårar för socialtjänsten och undergräver samhället, normer och värderingar, som det hettade till. Niklas Borg sa att det blir extra allvarligt när företrädare för påverkanskampanjer letar sig in i de politiska församlingarna. Han tog partiet Nyans som exempel.
– Men även i Linköpingspolitiken har vi fått erfara att påverkanskampanjen tagit sig in. Efter medias rapportering kunde vi ta del av att en av LL:s toppkandidater vid upprepade tillfällen ifrågasatt socialtjänsten i Linköping och påstått att barn tvångsomhändertas lättvindigt. Jag vill påstå att det är en farlig väg vi är inne på, när den här typen av lögner uttrycks från politiska partier i vår stad.
Händelsen som Borg refererades till går tillbaka till hösten 2022 när Linköpingslistan ledamot Hassan Deri blev föremål för en granskning i Corren efter ett uppmärksammat inlägg på hans Facebooksida.
Cecilia Helber gruppledare för Linköpingslistan sa att man kan ha två tankar i huvudet samtidigt och att människor gör misstag och att det rörde sig om en felcitering.
– Vilket är det; misstag eller en felcitering, frågade Niklas Borg.
Niklas Borg tycker inte, sa han, att Linköpingslistan tar avstånd från den här typen av desinformationskampanjer.
Michael Cocozza, grundare till Linköpingslistan kallade Borgs uttalande för ett grovt övertramp.
– Du pratar om en kampanj som styrs av antidemokratiska krafter och islamister i syfte att destabilisera det här landet och det kopplar du ihop med Hassan Deri som är en liberal jurist.
Michael Cocozza hävdade att det Hassan Deri skrivit i Facebookinlägget handlade om rätten för nyanlända föräldrar att få ett juridiskt biträde om deras föräldraskap ifrågasatts.
– Det enda som förenar Hassan Deri med de krafter som bedriver desinformationskampanjer är ursprung och hudfärg och det stör dig tydligen, sa han.
Niklas Borg replikerade:
– Jag hörde just att du kallade mig rasist och om något så tycker jag det är ett grovt övertramp. Däremot tycker jag att frågan är rimlig eftersom det varit en rapportering i media där det uttryckligen har framkommit uppgifter att ni har uttryckt åsikter att barn tvångsomhändertas lättvindigt.
Niklas Borg hävdade att eftersom han inte tycker att LL tillräckligt tydligt tar avstånd från påståendet om att barn för lätt omhändertas av sociala myndigheter är hans fråga därför berättigad.
Michael Cocozza svarade och sa att det Niklas Borg stöder sig på för sitt påstående om desinformation är Correns usla journalistik i det här fallet men att den inte ska tas till intäkt för att racka ner på Hassan Deri.
Hassan Deri själv deltog inte i debatten. När vi frågar om varför så svarar han: "Mina partikamrater hanterade Borgs angrepp på ett bra sätt. Jag har ingen anledning att sänka mig till Borgs låga nivå".
Miljöpartiets Gunnar Gustavsson gav sig också in i debatten och sa att hans parti har fullt förtroende för socialtjänsten och att det var viktigt att se upp med desinformationskampanjer mot socialtjänsten, men att det inte alls var något nytt.
– Jag har sett så många olika kampanjer där folk påstår att man kan gå till socialen och få mer pengar än vad en fullmäktigeledamot kan få.