– Förstår man att det är nödläge så agerar man. Vi skulle kunna tänka oss en allmän mobilisering för klimatet. Det är viktigt att vi gör något på bred front nu, med bördorna fördelade lika för alla, annars kan det vara för sent.
Hans Holmgren är pensionerad lärare i systemvetenskap vid Linköpings universitet, och på senare år har han tänkt mycket på klimatfrågorna. Förslaget skickade han in tillsammans med bland annat Emil Carlenius, Mats Linde och Jenny Carlenius. Kanske har ni sett dem stå utanför stadshuset varje fredag, i kampanjen "Fridays for future" i spåren av miljöaktivisten och megastjärnan Greta Thunbergs skolstrejk-demonstrationer.
– Att vi står där är ju för att vi vill uppmärksamma politikerna om de här frågorna och att de måste agera nu, säger Emil Carlenius.
Utlysning av klimatnödläge är en global rörelse. En handfull nationella parlament har godkänt det, bland annat Kanada.
Om nu kommunen utlyser ett klimatnödläge – vad händer sedan?– Kanske inte så mycket direkt. Vi får se hur kommunen reagerar. Men vi är beredda att fortsätta jobba för att kommunen först verkligen erkänner nödläget och att man sedan öppnar för att tillsammans med invånarna så snabbt det bara går ställer om till att bli ett hållbart lokalsamhälle, säger Hans Holmgren.