– Det här är processer som tar tid. Vi har gått över till att laga maten i kommunal regi och ökat andelen närproducerad mat. På så vis har vi också kunnat minska andelen livsmedel med vissa konserveringsmedel och palmolja. Vi är bra på raps i Sverige och då ska vi använda den, säger SharminehKakoulidis (MP), ledamot i barn- och utbildningsnämnden.
Ordföranden Jakob Björneke (S) instämmer.
– Förändringsarbetet börjar ge resultat. Andelen ekologisk mat uppgår nu till 32 procent, säger han.
För att uppnå förändringarna har man bland annat ställt krav på minskat koldioxidutsläpp, vilket skulle kunna gynna lokala och svenska producenter. Björneke kan inte ge någon tydlig bild av andelen ekologisk mat före förändringsarbetet, men uppskattningen är att den låg på cirka 20 procent.
– Det är svårt att bedöma eftersom man räknade på ett annat sätt och ställde krav på att vissa produkter skulle vara ekologiska. Det kravet har vi tagit bort, vilket har ökat den totala mängden. Den här lösningen gör att man kan variera inköpen mer säsongsbetonat och det har ökat andelen ekologiskt.
För att minska svinnet ytterligare satsar man nu på att köpa in 30 nedkylningsskåp som ska till skolköken.
– Det handlar inte om att kyla ned mat som redan har stått framme. Men de nya skåpen kommer att underlätta när man vill spara mat som har lagats men aldrig serverats. Personalen vet att vi fortarande slänger lite för mycket mat.
Genom att lättare kunna spara lagad mat hoppas man på att kunna spara mer mat. Genom att minska svinnet kan man spara cirka åtta miljoner kronor. Kommunen serverar 24 000 portioner skolmat om dagen. Årskostnaden är 60 miljoner kronor.