De vill se krafttag mot hoten mot politiker och media

Hot riktade mot förtroendevalda och journalister är ett demokratiproblem. Det måste lyftas fram mycket tydligare i samhällsdebatten, menar de moderata riksdagsledamöterna Andreas Norlén och Finn Bengtsson.

Montage Andreas Norlén (M) och Finn Bengtsson (M)

Montage Andreas Norlén (M) och Finn Bengtsson (M)

Foto: Katarina Sjöstedt, Åke Karlsson

LINKÖPING2013-09-26 08:54

– Hoten är ett allvarligt samhällsproblem, säger Finn Bengtsson. Villkoren försämras för den som vill bedriva ett samhällsengagerat arbete som medborgarnas företrädare.
I dag straffas sällan den som utsätter förtroendevalda och journalister för hot. Tjänstemän som hotas har ett mycket bättre skydd i lagstiftningen.
– Det är allvarligt att brotten inte ger stränga påföljder ens när de klaras upp, säger Andreas Norlén, särskilt när vi pratar om organiserad brottslighet.
I går mötte de båda östgötska riksdagsmännen Correns chefredaktör Charlotta Friborg för att informera sig om hot mot journalister i allmänhet och den senaste tidens hot mot Corren i synnerhet.

Mobilisera motkrafter

– Vi måste mobilisera motkrafter på alla nivåer i samhället, säger Charlotta Friborg. Polisen och rättsväsendet måste se systematiken och syftet med trakasserierna, och vi måste skapa publicitet kring den organiserade brottsligheten.
Andreas Norlén och Finn Bengtsson lämnar just nu in en riksdagsmotion där de föreslår en översyn av lagstiftningen om hot, våld och andra brott gentemot förtroendevalda och journalister.

Hitta olika vägar

Den senaste tidens upprepade hot mot Corren är en av utgångspunkterna. Brottsförebyggande rådets rapport om att 16 procent av landets förtroendevalda utsatts för hot eller våld under ett år är en annan.
Att hitta olika vägar att föra debatten vidare är riksdagsledamöternas mål.
– Vi motionerar i riksdagen och får därmed möjlighet att tala om frågorna i kammaren, säger Finn Bengtsson. Vi planerar ett riksdagsseminarium för politiker, tjänstemän, polis och press.

Avskräckande effekt

De talar också om diskussioner med justitiedepartementet och samtal med kommunpolitiker och länsstyrelse.
– Ju fler plattformar vi kan använda, desto bättre, säger Finn Bengtsson. Den organiserade brottsligheten kan inte utöva sina påtryckningar överallt.
Det här är ingen partipolitisk fråga, understryker de.
– Nej, vi vill att det omgivande samhället ska markera att gränsen är nådd, säger Andreas Norlén. När Östergötland står enat bakom de hotade har det en avskräckande effekt, och samma sak gäller förstås på riksplanet.
Andreas Norlén och Finn Bengtsson har fördjupat sig i problemen kring den organiserade brottsligheten i ett par års tid. De har haft många samtal och gjort många studiebesök, bland annat i Södertälje som har gedigen erfarenhet av vad som händer när utvecklingen får pågå utan kraftfulla ingripanden – och hur man kan vända den.
– Hot och våld mot privatpersoner och näringsverksamhet är allvarligt, säger Andreas Norlén, men när hoten riktas mot media och mot rättsväsendet är det dags att rida ut med kavalleriet. Grundpelarna i samhället och i det demokratiska samtalet måste värnas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om