De skapar nya hinder för Linköpingsborna

Linköping OCR låter kanske som namnet på ett faktureringsföretag. Men till offerter och bokföring har den här föreningen ganska långt.

Rikard Roitto är en av grundarna till Linköping OCR. Svenska friidrottsförbundet arbetar sedan 2019 med att implementera OCR i sin verksamhet.

Rikard Roitto är en av grundarna till Linköping OCR. Svenska friidrottsförbundet arbetar sedan 2019 med att implementera OCR i sin verksamhet.

Foto: Jan Novotny

Linköping2022-07-25 17:00

Nej, det är inte referensnumret på fakturor som idrottsföreningen Linköping OCR syftar på med sitt namn. "Obstacle course racing", som förkortningen utläses, kan fritt översättas till "hinderbanelöpning". Det är en sport som kan praktiseras såväl i stadsmiljö som i skogen, i vatten såväl som på land. Tänk: gladiatorerna möter terränglöpning.

undefined
I dagsläget genomförs träningarna på hinder som sätts upp och tas ner i samband med varje träningspass. I och med att den nya banan färdigställs kommer man att kunna minska på det arbetet, och man hoppas därför även kunna hålla fler pass.

– Ibland får man klänga och klättra, ibland får man bära tunga saker, ibland krypa och kräla, ta sig igenom träsk, simma, hoppa över väggar. Allt som är knöligt att ta sig förbi.

Så beskriver Rikard Roitto sporten. Han är en av föreningens grundare och tränare. Idag är det dock inte han som håller i träningen, utan det gör kompanjonen Tommy Blick. En före detta kampsportsutövare som letade efter en ny hobby att sysselsätta sig med och hittade det här. För många fungerar OCR mer som en träningsform, men Tommy Blick brinner för tävlandet.

– Ja, så länge jag kan. Jag kanske inte har så många år kvar, säger han och syftar på att han befinner sig i en av de högre ålderskategorierna, 55–59 år.

Tävlingarna genomförs nämligen uppdelade dels i herrar och damer, och dels i åldersgrupper om femåriga intervall. Banorna kan variera i längd och ha lite olika bestämmelser. På vissa hinder kan det finnas regler för att man bara får använda händerna, eller att man måste springa straffvarv om man inte klarar hindret.

undefined
En av nycklarna till framgång inom sporten är att hushålla med energin. Rikard Roittos tränade öga ser lösningar som andra kanske missar, och som inte tar lika mycket på ens krafter.

Föreningen i Linköping bildades vintern 2020. I dagsläget sker träningarna på hinder som sätts upp på nytt inför varje pass. För ungefär ett halvår sen började de skriva olika ansökningar om pengar för att kunna bygga en permanent bana vid Vidingsjö motionscentrum. De har nu beviljats stöd av både Allmänna arvsfonden, RF-Sisu och Linköpings kommun. Byggandet är redan igång.

Varför behöver ni en ny bana?

– För det första vill vi göra det tillgängligt för allmänheten. Vem som helst kommer att kunna träna där när som helst. För det andra vill vi få bättre träningar för vår förening. Just nu är det ett himla slit med att plocka fram och undan allting innan och efter träning. Och för det tredje: om vi har en sån bana så kan vi arrangera tävlingar och mästerskap, förklarar Rikard Roitto.

undefined
Mycket av tiden på OCR-banorna tillbringas upp-och-ned-vänt. Den ställning som redan nu står klar i Vidingsjö är början på en väldigt lång så kallad "low rig". "I en sån ska du ta dig från punkt A till punkt B utan att nudda marken, samtidigt som grejerna är ganska nära marken", förklarar OCR-tränaren Rikard Roitto.

Målet är att banan genom en kombination av frivilligkrafter och professionella snickare ska stå klar inom ett år.

– Sen är ju en sån här bana aldrig klar. Den utvecklas ständigt.

Karta: Vidingsjö Motionscentrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!