De vill göra Linköping till en liten storstad

Linköping har unika förutsättningar att utvecklas till en liten storstad. Men då måste politikerna våga bygga en spännande och attraktiv innerstad, menar nätverket Storstad Linköping.

Foto:

LINKÖPING2013-10-19 10:24

Linköping står och väger. Ska staden ta chansen att bli en liten, spännande storstad? Eller ska Linköping fortsätta vara en förvuxen småstad?

Om man lyssnar till nätverket Storstad Linköping så finns det ett tydligt svar:

– Nu när Kallerstad ska bli en ny innerstad har Linköping en historiskt unik chans att växa till en liten, attraktiv storstad. Men då måste politikerna våga ta ut svängarna när det gäller arkitektur och stadsplanering, säger Andreas Johansson och Amin Shahsavar som både är aktiva medlemmar i Storstad Linköping.

Nätverket har ett hundratal medlemmar som arbetar mer eller mindre aktivt med att trycka på för att Linköping ska utvecklas i en mer urban riktning. Några är utbildade arkitekter och stadsplanerare, men merparten är engagerade amatörer.

Deras syn på Linköping i dag kan sammanfattas så här: Linköping är en förvuxen småstad. Politikerna har under nästan ett sekel låtit staden växa i utkanterna, medan de har försummat innerstaden.

Folktomt och otryggt

Resultatet ser vi nu. Linköping har en förkrympt innerstad med alldeles för få invånare för att den ska leva ett eget liv. Småstadskaraktären finns kvar: Människor åker in till stadskärnan för att handla och fika, och sedan åker de hem till ytterområdena. När caféerna och affärerna stänger blir innerstaden livlös och oattraktiv. När mörkret faller kan det kännas folktomt och otryggt.

– Gå genom innerstaden en söndagskväll så förstår du vad jag menar, säger Andreas Johansson.

Positiv spiral

Lösningen är uppenbar, menar han och de andra medlemmarna i Storstad Linköping. Erfarenheter från andra städer visar att det är först när det bor så mycket människor i innerstaden att den kommersiellt kan leva på sin egen befolkning som en stad kan få luft under vingarna.

– Om innerstaden dessutom upplevs som attraktiv att leva och bo i så uppstår en positiv spiral. Då blir staden lockande för kreativa människor som flyttar in och skapar mer kultur, och öppnar fler restauranger och affärer, vilket lockar ännu fler människor, och så rullar det på, säger Amin Shahsavar.

Förtäta staden

Linköping är inte där än. För att nå dit krävs en geografiskt större innerstad med högre befolkningstäthet än idag. Men förutsättningarna finns. Människor vill bo i Linköpings innerstad, det är bostadsbristen som sätter stopp.

– Därför vill vi att kommunen fokuserar helt på innerstadsutveckling och fortsätter med att förtäta staden. Vi vill se riktiga stadskvarter med restauranger och affärer i bottenplanet och bostäder ovanpå, fortsätter Amin Shahsavar.

Som en motvikt

Storstad Linköping är ett välkänt nätverk bland stadsplanerare och politiker i Linköping. När kommunen presenterar nya planer så kommer det ofta synpunkter från Storstad Linköping, ofta med en ingående analys av förslaget, ibland med vass kritik, men alltid med en positiv grundinställning till förtätning och urban utveckling.

I debatten kring nya byggplaner ser de sig som en motvikt mot de ofta helt dominerande synpunkterna från omkringboende. De blivande grannarna vill ofta bromsa planerna, göra husen färre och lägre, och bevara grönytor.

– Det är mycket begripligt att människor engagerar sig i hur det blir just kring deras bostad. Men man kan inte bara låta sådana hänsyn styra, då utvecklas inte staden, säger Andreas Johansson.

Fegar ofta ur

På Storstad Linköping tycker man att Linköpings kommun i många fall har bra planer, men att de ofta fegar ur på slutet. Resultatet blir utvattnade beslut och halvdana lösningar.

– Fotbollsarenan var jättehäftigt från början, helt kringbyggt med torn i hörnen. Titta nu vad det blev av det hela, säger Amin Shahsavar.

– Det var likadant med Drottningtornet där man kapade några våningar, fortsätter han.

Vad tycker ni om höghus?

– Vi är för höghus, om någon vill bygga ett rejält högt hus i Kallerstad så ska de naturligtvis få göra det. Men samtidigt ska vi naturligtvis värna Linköpings kulturvärden, vi skulle aldrig acceptera ett höghus bredvid domkyrkan, svarar Andreas Johansson.

– Det viktiga är dock inte höjden på husen, utan exploateringsgraden på bebyggelsen i stort.

Många människor värnar om stadens grönytor. Hur ser ni på det?

– Grönytor är viktiga, men man ska göra som i storstäderna och fokusera på ett antal välskötta parker. I Linköping har vi, utöver parkerna, rätt många misskötta gräsplättar som ingen använder. De har ett mycket större värde för Linköpings utveckling om man använder dem för att bygga bostäder.

Vill ni inte att Linköping ska växa i utkanterna alls?

– I Storstad Linköping fokuserar vi helt på innerstadens utveckling eftersom den är avgörande för Linköpings framtid. Vi är inte emot satsningar som Djurgården och Vallastaden, men de är bekymmersamma eftersom de riskerar att dra uppmärksamheten från det som verkligen är viktigt för Linköping.

– Linköping behöver inte växa på bredden. Om Linköpings tätort hade samma bebyggelsetäthet som Södermalm i Stockholm skulle Linköping ha över 800.000 invånare! Och ingen tycker att ”söder” är speciellt trångt eller grått.

– Vi vill inte nödvändigtvis att staden ska växa sig så stor, men det visar ju att det knappast finns något behov av en geografisk utbredning.

Hur ser ni på biltrafiken i det framtida Linköping?

– Den nya innerstaden i Kallerstad bör ha dämpad biltrafik, vi vill prioritera fotgängare, cyklister och kollektivtrafik. Det är viktigt att inte bygga gator som blir barriärer, som Hamngatan är i dag.

– Då är det bättre att göra som i Stockholms innerstad där man inte har några stora genomfartsgator, utan har ett rutnät av mindre gator. Då tillåts samma mängd trafik att sprida ut sig på flera stråk och barriärverkan minskar, säger Andreas Johansson och Amin Shahsavar på Storstad Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om