De vill göra city bilfritt

Med bland annat expresscykelvägar och bättre kollektivtrafik vill Miljöpartiet minska bilkörandet och förvandla Linköping till en promenad- och cykelstad.

Foto:

Linköping2015-05-05 06:45

Delar av Platensgatan ska bli gågata och i väntan på det har man tagit bort två parkeringsplatser för bilar och gjort om ytan till en cykelparkering som rymmer omkring 20 cyklar. Kommunalrådet Nils Hillerbrand (MP) är entusiastisk.

– Det är ett jättebra exempel som visar vad förändringen av staden handlar om. I dag tar bilarna för mycket av vårt gemensamma utrymme. Om vi minskar bilarnas utrymme får vi möjlighet att skapa en trivsammare och hälsosammare stad.

Miljöpartiet i Linköping har profilerat sig som det parti som har de mest långtgående planerna på att skapa en bilfri innerstad. Nu sitter de i den styrande koalitionen och har ett politiskt inflytande på ett helt annat sätt än förr.

Men Miljöpartiet är inte ensamma om att arbeta för att bilarna ska få mindre utrymme i innerstaden, och att Linköpings ska bli mer av en promenad- och cykelstad. Den inriktningen finns till exempel tydligt uttryckt i kommunens kommande utvecklingsplan för Linköpings innerstad.

– Däremot tycker vi att utvecklingen går för långsamt, säger Nils Hillerbrand.

– Vi vill inte förbjuda alla bilar, men vi vill begränsa biltrafiken och ställa om till fossilfria bränslen. Stadskärnan ska i princip vara bilfri.

Ytor som i dag används för bilparkering ska omvandlas till serveringar, marknader och allt annat som gör en stad trevlig att vara i.

– Vi vill utveckla kollektivtrafiken och göra det ännu mer attraktivt att cykla genom att bland annat bygga expresscykelvägar, fortsätter han.

För ett par veckor sedan varnade fastighetsägarna Peter Lindstén och Thomas Åhman för att kommunen håller på att gå för långt i sin strävan att få bort bilarna från stadskärnan. I en intervju i Corren sade de att de uppskattar kommunens ambition att göra stadskärnan till en trevlig plats för besökare, men att det finns en fara i att begränsa tillgängligheten med bil för mycket. Blir det för opraktiskt att åka in till centrum väljer människor att åka till Tornby i stället, menar de.

– Vi delar deras farhågor, utvecklingen på Tornby kan ge en utarmning av stadskärnan. Men vi tror inte att ökad biltillgänglighet i innerstaden är lösningen på problemet, tvärtom. Vi vill göra stadskärnan till en ännu attraktivare och säkrare plats att vara i, med affärer, kultur, parker, vackra miljöer och platser där barnen kan ha kul.

Enligt nya mätningar har biltrafiken inte minskat i Linköping, trots att kommunen har haft det som mål i flera år.

– Utvecklingen går åt fel håll, där har vi en läxa att göra. Till att börja med är det de korta stadsnära bilresorna som vi vill att människor ska ersätta med cykel och kollektivtrafik, säger Nils Hillerbrand.

– Vi vet att merparten av alla bilresor i Linköping är korta resor på mindre än fem kilometer, och vi vet att det är många ensamförare i biltrafiken. Det är fullt möjligt att ställa om så att de flesta av de resorna görs med andra färdmedel.

– Det gäller att hitta målgrupper som kan bli trendsättare för nya sätt att resa inom Linköping. Elcykel kan komma att bli ett viktigt alternativ.

Men många människor bor ju utanför stan. Hur ska de kunna ta sig in till stadskärnan på ett bra sätt?

– För många människor som bor på landsbygden kommer bilen att vara betydelsefull även i fortsättningen. Men vi vill minska deras bilberoende genom att bygga ut kollektivtrafiken och skapa bättre förutsättningar för samåkning. I framtiden tror jag att det kommer att bli vanligare att man kör bil in mot staden, ställer den och åker med kollektivtrafik sista biten.

Många anser att MP är ett landsbygdsfientligt parti. Vad säger du om det?

– Det håller jag inte med om. Bilen kommer att fortsätta vara viktig för många som bor på landet, och det gör att landsbygdsborna kommer att vara väldigt sårbara den dagen oljan börjar ta slut och bensinpriset skjuter i höjden. Vi arbetar för att Sverige ska ställa om till en fossiloberoende fordonsflotta för att vi inte ska hamna i en sådan situation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om