De vill få ja – då rivs huset

Ytterligare två fastighetsägare ansöker om att få bygga nytt i centrala Linköping. Om planen går igenom så rivs S:t Larsgården på Linnégatan 2.

S:t Larsgården. Här inne, bakom en vägg i stora salen, finns en stor målning av Leoo Verde.

S:t Larsgården. Här inne, bakom en vägg i stora salen, finns en stor målning av Leoo Verde.

Foto: Per Olsson

LINKÖPING2017-09-30 08:00

Riksbyggen och det kommunala bolaget Sanktkors har slagit sig samman och lämnat in en gemensam ansökan om att få bygga. De vill bygga cirka 80–100 bostadsrätter och ett parkeringsgarage i korsningen Linnégatan/Snickaregatan.

Idén om att bygga kommer från Riksbyggen men enligt plan- och bygglagen måste den som bygger bostäder också lösa parkeringsfrågan. Det kan göras genom ett så kallat parkeringsfriköp – den som bygger betalar helt enkelt någon annan markägare för att ett visst antal p-platser reserveras.

I det här fallet ringde Riksbyggen till Sanktkors och frågade om inte de kunde tänka sig ett underjordiskt garage på parkeringen vid Sporthallen.

– Det är inte första gången vi fått frågan från kommersiella aktörer om att sälja den här parkeringen. Men även om det skulle ge fler bostäder så är det ju inte det som är vårt uppdrag, det är ju att tillfredställa parkeringsbehovet i stan, säger Johan Kristiansson, vd för Sanktkors.

Men det här förslaget gillade han. Nu får Sanktkors ett underjordiskt garage för allmänheten samtidigt som bostadsrättsinnehavarna får tillgång till parkering. De boende ska ha 60 av de planerade 100 platserna. De får ingen egen plats – men de är garanterade att det finns plats.

För Riksbyggen innebär det lägre kostnad per garageplats och för Sanktkors innebär det att de får ett parkeringsgarage till förhållandevis låg kostnad.

– Sånt här är skitkul, vi har samma samarbete med Stångåstaden i Ebbepark och jag har flera planerade, men de är i en tidigare fas, berättar Johan Kristiansson.

När allt är klart bildas en tredimensionell fastighet där S:t Kors äger garaget i botten och bostadsrättsföreningen huset som ligger ovanpå.

Samtidigt innebär planerna att S:t Larsgården måste rivas. Den byggdes av S:t Lars församling i början av 50-talet och innehåller en hemlighet. Dåvarande kyrkoherden Bror Olding murade in ett dokumentskrin i en vägg. Händelsen finns bevarad på en filmsnutt som går att se på Kulturarv Östergötlands hemsida.

Om alla planer går i lås så bebyggs parkeringen vid Sporthallen, S:t Larsgården rivs och dessutom byggs ett nytt hus på gården bakom huset där musikförskolan Änglastämman ligger.

Alltihopa ger enligt Riksbyggens beräkningar mellan 80 och 100 bostadsrättslägenheter.

Parkeringen vid Sporthallen var aktuell även sommaren 2015. Då var det idrottsklubbarna RP handboll och Linköping innebandy som ville köpa. De ville bygga ett hyreshus för att säkra framtida intäkter till klubbarna, men då ville kommunen vänta med att planlägga och Sanktkors ville inte sälja.

Det här senaste förslaget är bara ett förslag än så länge. Det finns inga politiska beslut – det enda som finns är en ansökan om planbesked.

Just nu är Linköping på väg mot någon form av rekord i bostadsbyggande och med det följer risken att det plötsligt tar stopp.

– Det är klart att det kan finnas projekt som inte blir av, men ett sånt här läge, mitt i centrala Linköping. Den efterfrågan tror jag alltid kommer att finnas, det handlar mer om att hitta rätt prisnivå, säger Johan Neander som är marknadsområdeschef på Riksbyggen.

Ett stort antal fastighetsägare i centrala Linköping har planer på gång just nu. Förra året färdigställdes 1 055 bostäder, de flesta lägenheter. Det blir garanterat inte färre i år. Som jämförelse kan nämnas att årstakten för bara sex-sju år sedan låg mellan 300 och 400 bostäder.

Riksbyggen köpte S:t Larsgården och grannfastigheten där förskolan ligger år 2015.

FOTNOT: I en tidigare version angavs fel årtionde för när S:t Larsgården byggdes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!