Satsningen på idrottsinriktningen handlar både om att satsa på gymnasieskolan och att satsa på idrotten i Linköping. Ett viktigt skäl är bland annat integration, hävdar partiets talesperson i skolfrågor, Åsa Wennergren.
– Vi vet att idrotten är en integrerande faktor. Man kan se det som att vi skapar en mötesarena där man möts oavsett bakgrund, säger hon.
Hon tar Arenaskolan med sina olika idrottsinriktningar som exempel och pekar på att här möts elever från olika områden i hela Linköping. Redan i dag är idrotten i fokus på Kallerstad med bland annat Saab arena, Linköping arena och Stångebrofältet. Det gör området extra spännanden, anser Johan Thorén, idrottspolitisk talesperson för L i Linköping.
– Ett idrottsgymnasium skulle kunna var en motor, tillsammans med en multihall, i att skapa ett idrottskluster i området.
Det skulle också kunna vara en rekryteringsbas för många av Linköpings idrottsklubbar och på så sätt också sätta Linköping på kartan, påpekar han.
När planerna för en delad högstadie- och gymnasieskola på Kungsberget sprack, blev frågan om fler gymnasieplatser akut. Bildningsnämnden – med ordförande Karin Granbom Eliison (L) i spetsen – har fått ett uppdrag att utreda var en skola ska ligga. Den utredningen är klar i höst.
Kör ni inte över er partikollega nu?– Nej, hon gör det hon ska som ordförande för bildningsnämnden. Men vi är i en valrörelse och vill tala om för väljarna vad vi vill göra, säger Åsa Wennergren.