De vill bygga hiss – men får nobben

De boende vill installera hissar för att äldre ska kunna bo kvar. Då skulle det också gå att bygga bostäder på vinden. Men kommunen säger nej.

"Vi vill gärna försöka hjälpa föreningen att hitta en lösning", säger Elias Aguirre (S).

"Vi vill gärna försöka hjälpa föreningen att hitta en lösning", säger Elias Aguirre (S).

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2018-10-15 10:00

Bostadsrättsföreningen består av tre hus med 63 lägenheter på Gamla Tanneforsvägen, Stallgatan och Lindengatan. Husen är från 1962–63 och nu är det dags att renovera fasader och tak.

Idén föddes då att samtidigt bygga om vindarna till lägenheter – och att installera hissar.

– Det bor många äldre här och flera har redan tvingats flytta för att de inte klarar av trapporna. Hissar skulle göra det möjligt att bo kvar, säger föreningens ordförande Lars-Ove Gustavsson.

Peter Ewehag på M5 Arkitektur engagerades. Han konstaterade att det behövs en utbyggnad på 1,5 meter vid varje ingång för att få plats med trappa och hiss. Vid Gamla Tanneforsvägen skulle det utrymmet behöva tas från trottoaren.

– Men det finns ju väldigt gott om plats. Vid övergångsställena har trottoaren redan breddats, så det borde gå att bredda den hela vägen, tycker Ewehag.

Men där stötte föreningen på patrull. Bygglovsansökan mötte så kraftigt motstånd från kommunens planavdelning att föreningen valde att dra tillbaka den.

Mattias Thorén, teknisk förvaltare på Riksbyggen, vill inte ge upp. Att offra en liten del av trottoaren borde vara ett lågt pris för att öka tillgängligheten och samtidigt skapa fler bostäder, tycker han.

– Här har föreningen en bra idé som ger samhällsnytta. Det borde inte gå så här lätt att säga nej till en bra idé.

Nu är det inte bara trottoaren som sätter käppar i hjulen, visar det sig när vi ringer upp Elias Aguirre (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Det handlar minst lika mycket om framtidsplanerna för området.

– Det här är tänkt att bli en del av innerstaden. Om man tänker på hur det brukar se ut i en innerstad så är det ju inte trapphus som sticker ut i trottoaren. Man försöker snarare se till att det är liv och rörelse med handel och restauranger längs gatan, säger Aguirre.

Så hade de här husen legat vid en annan gata hade kanske trottoarfrågan gått att lösa?

– Ja, det stämmer.

Är det till och med så att ni på sikt vill riva de här husen för att ge plats åt höga innerstadshus?

– Det är en fråga man får ta ställning till längre fram. Det är ju i första hand upp till fastighetsägaren själv.

Osäkerheten kring hur järnvägen ska dras genom staden är fortfarande stor. Gamla Tanneforsvägen kan bli ett viktigt stråk mellan den nuvarande innerstaden och en ny järnvägsstation. I det läget är de styrande ovilliga att släppa igenom nya byggprojekt.

– Det är ett 10–20-årsperspektiv på en del av de här sakerna, och jag förstår att de boende känner att de kommer i kläm under tiden. Men det är saker som kan bli väldigt bra för både de boende i området och för staden som helhet. Då får man nog acceptera att en del saker får vänta, säger Aguirre.

Bygglovsavdelningen har försökt hitta andra lösningar åt föreningen. Det ena bygger på att man installerar hiss endast i de trappuppgångar som inte vetter mot Gamla Tanneforsvägen.

– Det skulle kanske fungera i hyreshus där det går att flytta runt på hyresgäster, men inte i en bostadsrättsförening, kommenterar Lars-Ove Gustavsson.

Det andra förslaget är att bygga ut burspråk som börjar 3 meter över trottoaren. Men det skulle förutsätta en trappa upp till hissen – vilket inte vore någon bra lösning – eller en trappa upp till burspråket, och det finns det inte plats till, enligt arkitekten.

– Vi vill gärna hjälpa föreningen på något sätt och hoppas på en fortsatt dialog, säger Elias Aguirre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!