– En person som har jobbat i 19 år kan sitta tillsammans i teamen med någon som bara har ett års erfarenhet. Båda kan bidra med något, säger Henrik Lindmark från konsultbolaget Hiq som leder arbetet med Axis etablering i Linköping.
Arbetsmetoden bygger på så kallad "mob coding". Det är fyra systemutvecklare i laget men bara en skriver koden, på en stor skärm. Övriga andra kan sitta och diskutera lösningarna.
– Det har vi sacco-säckarna till. Vi vill ha en avslappnad diskussionsmiljö. Man kodar bara sju minuter i taget. Då blir man inte trött, säger Lindmark.
Bolaget har 3 300 anställda i världen, varav cirka 2 000 finns på huvudkontoret i Lund. Senaste omsättningen ligger på 10,3 miljarder kronor. Företaget började med två lundastudenter som utvecklade metoder för att ansluta skrivare till nätverk och trådlösa uppkopplade prylar i nätverk – som övervakningskameror och passagesystem. Axis var tidiga inom öppen källkod, open source. Det handlar om gratis mjukvara släppt under licens som ger användarna nästan samma rättigheter som upphovsmannen. Att utveckla något som andra har gjort, sparar tid och pengar.
– En stor del av våra kunder finns inom säkerhetsbranschen, som generellt är kritisk till internet-baserade lösningar. I dag är det en standard och vi har varit lyckosamma med vårt försprång även om konkurrensen har ökat. Vi jobbar hela tiden med nya affärsområden, säger Ray Mauritsson, koncernens vd.
Vad finns det för risker med internet-baserade lösningar, open source och säkerhetssystem?
– Säkerhetssystem är något många inte tänker på, de bara fungerar. Våra trådlösa system är säkra på flera sätt, bland annat enkla uppdateringsmetoder för användarna, svarar vd:n.
Vad lockar i Linköping?
– En annan typ av företag och kompetenser. Vi har dammsugit Lund- och Malmöregionen på folk. Stockholm är helt överhettat. I Göteborg boostar bilbranschen, beskriver utvecklingschefen Mikael Ek. Vi fick bra kontakt med Linköpings kommun. Det finns också likheter med Lund, vi är grannar med Ericsson och Linköpings universitet.
Att rekrytera 100 ingenjörer i Linköping är ingen lätt match.
– Men vi har kommit på god väg. Nu är vi 25 på kontoret. I den här fasen behöver vi rekrytera chefer, säger Henrik Lindmark.