De varnar för uppsägningar

Flera anställda inom deltidsbrandkåren i Ljungsbro varnar för uppsägningar på grund av missnöje med löneavtal och arbetsklimatet i RTÖG. I en skrivelse till tjänstemän och politiker ställer fjorton brandmän sig bakom sina kollegor i Valdemarsvik och Åtvidaberg.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2017-02-02 10:31

"Vi vill härmed meddela att vi är djupt oroade för Ljungsbros och även Linköpings framtid vad gäller skydd mot olyckor. Blir det ingen förhandling och upprättande av ett lokalt avtal samt förändringar i ledningens agerande så kommer en stor del av Ljungsbros styrka lämna in sina uppsägningsblanketter, utöver de som redan gjort det.", skriver brandmännen.

I Valdemarsvik har 21 av ortens 24 deltidsbrandmän nyligen lämnat in sina uppsägningar, och i Åtvidaberg har 23 av 24 deltidsbrandmän i protest gjort detsamma. Konflikten bottnar dels i ett missnöje med det centrala löneavtalet, dels med ledarskapet i Räddningstjänsten i Östra Götaland, RTÖG. I december hade krisen i organisationen – med hård kritik från anställda och fackliga företrädare mot den psykosociala arbetsmiljön och ledarskapet – blivit så djup att styrelsen gav i uppdrag till förbundsdirektör Håkan Dahm att lämna förslag på åtgärder. En extern konsult från företagshälsoföretaget Previa har anlitats och i konsultens arbete ingår att ta in synpunkter från alla anställda.

– Vi vill få ordning på de här konflikterna en gång för alla. Men för att få göra det måste vi få arbetsro. Vi måste träffas och samtala. Det är en hel del på gång. Det pågår en dialog där vi är ute och tar upp synpunkter från deltidsstationerna. Men det måste få ta tid. Det går inte hur fort som helst, säger Mari Hultgren (S), ordförande i styrelsen för Räddningstjänsten Östra Götaland.

Liksom i tidigare intervjuer hänvisar hon till att man inte vill riva upp de centrala avtalen och skapa lokala avtal. De fackliga organisationerna Brandmännens riksförbund, Kommunal och Vision har tecknat centrala avtal med arbetsgivarorgansationerna SKL och Pacta.

– Det är inte vår sak att gå in och ändra ersättningarna. Det är bättre att SKL och Pacta tar sitt ansvar för avtalen. Hela den svenska modellen bygger ju på att man respekterar avtal mellan arbetsmarknadens parter, och att man inte går in från politiken och ändrar ersättningarna.

Vad gör ni för att lösa det här?

– Det pågår en dialog med deltidsstationerna. Vi ska genomföra handlingsplanen som handlar om den psykosociala arbetsmiljön ur ett medarbetarperspektiv. Den omfattar även deltidsbrandmän. Klart att vi är måna om att de ska ha det bra, vi är måna om ett starkt förbund, svarar Mari Hultgren.

Vad gör att ni står så långt från varandra?

– Det kan vara att det är en avtalsrörelse på gång. Man har olika syn på styrelse och ledning och olika ersättningar. Vi arbetar med frågorna. Vi jobbar på bättre mötesforum och låta medarbetarna komma till tals.

Brandmännen förmedlar en känsla av att ledningen inte lyssnar på dem.

– Det är synd, för det finns flera mötesforum att träffas i. Vi har också anställt koordinatorer vars uppdrag är att vara en mellanhand mellan deltidsstationerna och distriktschefen. De har fått utökat mandat. Det stärker stationerna och ger möjlighet till bättre dialog.

Hur ser du på deras oro för att allt färre ska vilja söka sig till deltidsbrandmannayrket?

– Vi delar den oron. Vi ser den här tvecklingen i hela Sverige. Kanske måste man se över rekryteringen på nationell basis.

Risken för att man börjar säga upp sig även i Ljungsbro – hur känner du för den?

– Det vore inte bra. Men att använda uppsägningar som påtryckningsmedel är inte korrekt. Jag tycker att det är bättre att ta hem diskussionen till förbundet och föra en dialog i stället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!