"De vackraste inte alltid de godaste"

När hon bjöd på äpple hemma hörde hon från någon som ätit samma sort: "Är det så som de ska smaka?" Det var en av händelserna som fick Eva Gustavsson att säga sitt om svenska äpplen.

Det tog elva år för Linköpingsbon Eva Gustavsson att skriva sin bok om äpplen.

Det tog elva år för Linköpingsbon Eva Gustavsson att skriva sin bok om äpplen.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2019-08-31 20:30

Det tog elva år för Linköpingsbon Eva Gustavsson att skriva sin, inte alltför tjocka, bok om äpplen. När äppleboken äntligen blev klar ville inget förlag ge ut den. Men Eva gav inte upp utan gjorde det själv. För henne var det viktigt att flera får veta mer om äpplen.

– Jag är uppvuxen med äpplen, vi har ätit dem från augusti till maj och fick lära oss att bevara äpplena året runt. Det gör ont i själen när jag ser hur frukten runt om förfaller eller hamnar på soptippen medan många köper äpplen från andra sidan av jordklotet, säger Eva Gustavsson.

Vi möter Eva i hennes trädgård i Linköping där det finns flera äppleträd. Det här året har varit dåligt för äpplen, dels har äpplen invaderats av mask och sommarfrukt har tidigt ramlat av, dels har höst- och vinterfrukt blivit för tidigt mogna.

– Sommarfrukt ska man plocka och äta så fort de är mogna. Vinterfrukt ska man däremot plocka när de är "trädmogna" och bevara dem i lådor under flera veckor för att de ska mogna klart. Då blir de som godast och det kommer också tydligare fram olikheter i smaken mellan olika äppelsorter.

Hur ska man veta när alla sorter är trädmogna? Står det i din bok?

– Nej, i min bok beskriver jag tankesättet: hur du ska tänka för att äta svenska äpplen när de är godast. Trädmogna är de när kärnorna blivit halvt eller nyligen helt bruna. Men det viktigaste är att lära känna varje äppelsort, titta, lukta och smaka för att förstå när det är dags att äta frukten. Efter ett tag lär man sig, säger Eva Gustavsson.

Hon skriver om sina egna erfarenheter av vissa vanliga svenska äppelsorter. Eva Gustavsson är medveten om att man bidrar till utveckling av vissa andra länder när man köper deras äpplen. Men det är inte hållbart i längden, anser hon. Vill man försöka ta vara på de närmaste äpplena men har varken egen trädgård eller en vän med någon trädgård kan man alltid kolla Fruktförmedlingen på Facebook (gruppen har över 11 000 medlemmar varav nästan 100 bor i Linköping). Där kan man komma överens om att hämta frukt gratis från personer som har ett överflöde.

I hennes bok kommer det glasklart fram att utseende och smaken inte alltid går hand i hand.

– De vackraste är inte alltid de godaste. Det kan löna sig att skära bort fula prickar och testa smaken, de kan vara de allra, allra godaste äpplen, fulla av smak.

Den 8 september har Eva Gustavsson sin bokrelease på Naturcentrum i trädgårdsföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om